Може би малко хора са чували името Карл Уорнър, но този материал (както и снимките към него), сме сигурни ще оставят дълбока следа в съзнанието на всички любители на храната, добрата фотография и естетиката.

Кой е Карл Уорнър?
Той е роден в Англия през 1963 година. Когато е едва на седем годинки той прекарва часове в стаята си, чертаейки и пресъздавайки чудните светове от своето въображение. И всичко това вдъхновено от именити творци като Салвадор Дали и Патрик Уудруф. Първо записва да учи в арт колеж със специалност илюстратор, но по-късно осъзнава, че точното му око и умения са по-приложими във фотографията. И това се оказва правилното решение.

Иноваторът Карл Уорнър
Днес той създава почти реални светове. Казваме почти реални, защото произведенията му са виртуозни до степен, в която е трудно да различиш дали това е картинка, анимация или реално изображение. А световете, както вече сте видели са изработени изцяло от… храна.

Започвайки кариерата си като обикновен фотограф Карл постепенно открива своята стихия. Снимал е реклами, хора, портрети, натюрморти, пейзажи… Но последното като че ли най-много пасва на търсещата му и неуморна творческа натура.

Какво прави днес Карл?
Най-известните произведения на фотографа са наречени foodscapes* и не за друго, а защото са направени от храна. Да, само и единствено от вкусотийки – плодове, зеленчуци, кашкавал, макарони, колбаси, ядки, месо, подправки и каквото се сетите.

Всъщност, няма какво повече да ви занимаваме с личността на фотографа, след като произведенията му говорят много повече.

картина

Вгледайте се добре, за да разберете, че всичко наоколо е направено от плодове и зеленчуци.

картина
Пейзажите от храна се изработват в студиото на Карл в Лондон. За целта той наема стилисти и творци, които да му помагат в процеса по подреждането на аранжировките.

картина
Работата започва със скициране на идеята, по която ще работи екипът. Стилистите обсъждат с Карл кои храни ще са най-подходящи за изобразяване на желаното.

картина
Крайният резултат може да отнеме 2, 3 или 4 дена за изграждането на самата композиция, след което и още няколко дни за фина настройка на изображенията и вместването на всички елементи на едно място.
картина
Почитателите на творчеството на Карл, може би ще останат разочаровани, когато разберат, че въпреки изобилието от храна на снимачната площадка, повечето от нея бива изхвърляна. И не за друго, а защото за закрепянето или залепването и подредбата й са използвани лепило, силикон или други средства, които я превръщат в не толкова здравословна.

*Foodscapes - идва от английските думи food - храна и scape - пейзаж.