Подобно на Джъстин Бийбър и „Здрач” е от онези нови мании, които срещат сериозна подкрепа от страна на част от тийнейджърите и още по-як отпор от страна на останалите. Кой е прав и кой крив, всеки сам може да реши за себе си, но в крайна сметка е ясно едно – краят на сагата е вече по кината.

В него има някои чудесни попадения – например участието на Дакота Фанинг в ролята на лошата вампирка Джейн от рода Волтури, малката Макензи Фой (дъщерята на Бела и Едуард), прекрасни горски, снежни и други пейзажи, приятен саундтрак (но не толкова добър колкото е в предните части) и дори още по-изпипани компютърни манипулации на картината. Предполагам, че ако този сериал беше екранизиран по-рано, когато технологиите не бяха толкова напреднали, щеше да е очевидно фиаско, но… не е, така че – на въпроса:

Тази серия е най-драматична от всички и вероятно това е причината да струва цели 75 милиона долара – най-скъпата част от поредицата до момента. В нея участват и най-много актьори, а Бела все още е измъчена влюбена с тревожен поглед, но майчинският й инстинкт този път я поразмърдва лекичко и тя взема почти дейно участие в иначе мудния сюжет – е, поне в края на историята. Ако трябва да я сравнявам с друга популярна вампирска невеста – Елена от „Дневниците на вампира” (също станала острозъба кръвопийца в последния сезон), втората е същински Роки и Ума Търман от „Убий Бил” в едно в сравнение с героинята на Кристен Стюарт. Сред най-сериозните нападки към последната са, че не изразява особени емоции на екрана, а към образа й – че не е много вълнуващ пример за тийнейджърките – освен да е влюбена, да гледа мъчно в близък план и да роди дете в стил „16 and Pregnant”, не прави кой знае какво друго. Е, в „Зазоряване: Част 2” Бела вече е майка-факт и е пълноправен член на семейство Кълън. Новата опасност пред влюбените е заплахата от страна на древен вампирски род, който векове по-рано е създал закон, забраняващ „производството” на деца-кръвопийци. А с татко като Едуард, малката Ренесме не е съвсем човек…

Сега младите червенооки родители трябва да намерят съмишленици, заедно с които да се изправят срещу официалната власт във Вампирландията на Стефани Майър. И да победят. Намесени са разбира се и „сложните” върколашко-вампирски взаимоотношения, както и поредица от супервампирски сили, а и най-после става ясно защо Едуард не може да чете мислите на Бела. И този път кожата му нито веднъж не блести! Нито нейната...

Извън това явно успешната формула на поредицата не се измества и на милиметър от познатото до момента - горе-долу режисьор (в случая е пак Бил Кондън) и сценарий от Мелиса Розънбърг, която е специалист в тийнфилмите (като изключенията, които само потвърждават правилото, са няколко епизода на "Декстър" и "Али Макбийл"). Много драма, непобедима (и не особено добре обоснована в сюжетен план) любов, добре познатите актьори - плюс бонус - още няколко в допълнение, свръхестествени същества и една зрелищно заснета битка.. или нагледният пример как може да имаш всички необходими съставки за епичен филм и така да го плъзнеш по повърхността, че да се превърне в... "Здрач". Е… теоретично няма разлика между теорията и практиката, на практика обаче има, така че – бейби, бейби, проверете сами дали ще ви допадне по кината.



От 15 ноември

Можете да си припомните предните части  от сагата на VOYO