„Тилт” на Виктор Чучков-син и „Подслон” на Драгомир Шолев ще участват в международната конкурсна програма на  "София Филм Фест".

„Подслон” е по сценарий на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев. Лентата разказва за съдбата на 12-годишния Радо, който вече е почти пънкар. Баща му – Стойчев,  е треньор по водна топка. Той не може да разбере защо, след като е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. С леко черен хумор и интересно представяне на темата за пропастта между различните поколения, „Подслон” ще ви покаже още една гледна точка за това защо в семействата понякога нещата не се получават гладко.

В ролите са Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина, музиката е на Васил Гюров, а оператор е Крум Родригес.

“Тилт” пък е копродукция между България и Германия. В него се разказва за опитите на четирима приятели да намерят пари, за да си отворят бар (който ще се казва TILT). Действието се развива в началото на 90-те. Случайна среща между Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) довежда до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки – действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единственият начин да ги остави на мира, е Сташ и Беки да спрат да се виждат.

В ролите ще видите: Явор Бахаров, Радина Кърджилова (известна и с участието си в "Стъклен дом"), Ованес Торосян („Източни пиеси), Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов („Шивачки”).

В рамките на програмата "Киното днес - големите майстори", посветена на последните творби на утвърдени имена в киното, интересни предложения са "Три" на Том Тиквер и "Морфин" на Алексей Балабанов.

В "Три" ще видите историята на Хана и Симон, които са на възраст около 40 години и живеят в Берлин. Без да подозират и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява, а въпросът е: кой е бащата? Това е филм за близостта и разстоянията, самотата и обществения натиск, опасността от интимността и изкушенията на непознатото.

"Морфин" пък е по "Записки за младия лекар" от Михаил Булгаков и е филм за 23-годишният д-р Поляков, който е разпределен в отдалечен малък град по време на гражданската война през 1917-а.

Предшественикът му е оставил богата библиотека, която съдържа отговорите на повечето въпроси на младия лекар. За да се излекува от инфекция, младият доктор моли сестрата със „златни ръце” да му приготви инжекция с морфин, и не след дълго започва редовно да приема все по-големи дози, осигуряващи му смелост и самоувереност.

Топлите чувства между двамата не успяват да притъпят усещането за безнадеждност и поредната инжекция предлага само кратко бягство от безмилостната реалност.

15-ият "София Филм Фест" ще започне на 4-ти март в зала 1 на НДК.