Десетте най-важни неща, които можете да направите за децата си“ отговаря на въпроси, които всеки родител си е задавал: полезно ли е да награждаваме детето само защото се държи прилично, защо следва да разграничаваме наградата от подкупа като средства за поощрение, какво значи разумна забрана и как да насърчим малкото съкровище да консумира здравословна храна. Авторката смята, че е важно да внушаваме на децата си, че са добри, а не себични.

Предлагаме ви да надникнете в книгата:

Често чуваме, че най-важното нещо, което можем да направим за децата си, е да ги обичаме. Това, разбира се, е така. Приемам безусловно, че всички вие обичате своите до полуда и изобщо не ви трябва книга, която да ви казва как да го правите. Но, каквото и да разправят хората, само любовта не стига. Тогава какво още е необходимо?

Ние правим един милион неща за децата си: помагаме им да проходят, проверяваме дали са обули чисти чорапи, учим ги да се пазят, когато са вън от дома, слушаме търпеливо по пет пъти разказа им за победния гол, който са отбелязали на детската площадка.

Само че никой родител не намира време за всичко (а и няма да е полезно за децата, ако го прави). Тази истина става още по-очевидна, когато имаме повече от едно дете, работата ни е напрегната или сме самотни родители. Как тогава да отсъдим кое е абсолютно наложително и от кое можем да се откажем? Освен ако не искаме да живеем с постоянно чувство за вина, тревожни и потиснати, наистина си струва да помислим върху това, кои неща ще бъдат от най-голямо значение за деца ни и кои можем да избутаме на втори и трети план.

Нека разберем към какво се стремим. Искаме детето да се наслаждава на детството си, а след това да се развие като здрав, самоуверен, успял в живота зрял човек – щастлив и даряващ щастие на околните. Щом осъзнаем крайната си цел, кръгът на внимание постепенно ще започва да се стеснява, но как да определим кои са абсолютните ни приори¬тети? Как да решим кое е наистина, ама наистина, важно?

В продължение на дълги години, като омагьосана съм наблюдавала израстването на безброй деца. Не говоря за собствените си – имам три, плюс още три доведени, които станаха част от живота ми, докато бяха още тийнейджъри. Винаги съм била запленена от ролята на родителя и нейното отражение върху децата и това ме е мотивирало да разпитам множество възрастни за собственото им детство. Въз основа на събраната информация започнах да виждам по-ясно кой родителски принос е от най-съществено значение.

След това обобщих най-главното до десет ясни принципа. Това са нещата, които непременно трябва да направите, ако искате да подготвите детето си за възможно най-качествен живот. Разбира се, всички сме различни и всеки може да ги следва по свой начин. Все пак съм длъжна да ви предупредя, че понякога е възможно да възприемате погрешно тези принципи – на всички ни се е случвало. Но, горе главата, грешките се осъзнават и поправят. В края на краищата децата нямат нужда от идеални родители (представете си колко досадно би било това).

Това, от което децата най-много се нуждаят, са родители, които винаги ги поставят на първо място. А щом четете тази книга, мога да заключа, че вие сте точно такива. Това е добре; тази черта е обща за всички добри родители, които съм имала възможност да наблюдавам.

Тази книга съдържа много неща, които ще са от изключително значение за децата ви. Но не изпадайте в паника. Обзалагам се, че вече сами сте направили голяма част от тях – фактът, че сте разтворили настоящата книга, показва, че се отнасяте сериозно към професията си на родители, а това е голям плюс. И все пак вие сте и човешки същества, така че няма начин да не пропуснете някои важни моменти.

Всички ние се придържаме към определени принципи, които смятаме за особено важни (често пъти повлияни от опита на собственото си детство), както и към някои други, които приемаме несъзнателно. Тази книга ще ви помогне да откриете „пролуките“ и да отделите внимание на всички най-основ¬ни неща, които бихте могли да направите в името на децата си.

Някои ще изискват сериозни усилия; други ще дойдат от само себе си. С известна доза раздразнение ще откриете, че вашият партньор е усвоил част от тях с по-голяма лекота, но този феномен е двупосочен. По-важното е, че така ще разберете кои от нещата, които правите, са от решаващо значение за децата ви. А най-хубавата страна на този процес е, че веднъж приключили с десетте точки, преставате да се тревожите за всичко останало и продължавате кариерата си на прекрасни родители, намерили върховно удовлетворение и радост в лицето на своите деца.

Малко неща са по-важни от това да внушите на децата си увереност и самочувствие. Тези две черти ще им помагат да придобият голяма част от всичко онова, което ще им е необходимо в живота.

Увереността произтича най-вече от усещането за сигурност и стабилност на средата, която ги заобикаля. Когато живеем с убеждението, че светът около нас е константен и неизменен (в добрия смисъл на думата), става много по-лесно да придобием усещане за значимост и за собственото ни място в него. Следователно задача ни е да се уверим, че всичко важно в живота на децата ни е вкарано в неизменима логическа рамка.

Но преди всичко ние трябва да им внушим положителна нагласа към самите тях. Да им повтаряме колко са добри, а не колко са себични. Трябва да им напомняме, че да финишират първи в състезанието по плуване не е по-важно от това да могат да приемат евентуалната загуба. Необходимо е да им показваме, че са способни на много повече, отколкото си дават сметка, както и че вярваме безрезервно в тях.

Установете ясни правила, които не се изменят


Рони Джей е преди всичко майка – на три собствени и три доведени деца. В течение на много години тя регистрира, осмисля и подрежда наблюденията си, свързани с възпитанието на подрастващите. Докато не настъпва денят, в който тази вдъхновена книга се появява на бял свят – тя свежда акумулираната информация до десет фундаментални принципа.

цена: 12 лв.