Снощи в кино Люмиер бе открит първият кино-литературен фестивал CineLibri. Гостите бяха приветствани от директора и селекционер на фестивала – Жаклин Вагенщайн, която с много хумор разкри пред препълнената зала как се е родила идеята за CineLibri. Тя се възползва от случая, за да благодари на всички, които са участвали в осъществяването й.

Специален поздрав към публиката отправи и директорът на НДК Мирослав Боршош, който подчерта, че е щастлив да бъде партньор на новото събитие, което допринася за богатството на културния календар на столицата. Той обяви, че по този повод сградата на Националния дворец на културата е осветена в жълто и червено – цветовете на CineLibri.

Първата прожекция на фестивала беше американската класическа екранизация на романа на Труман Капоти "Закуска в Тифани". Преди началото й, публиката се наслади на наградената с Грами и Оскар песен от филма "Moon River" в изпълнение на живо от Андрония Попова – Рони и струнен квартет.

Накрая на парчето организаторите бяха подготвили специална изненада – флашмоб с 10 двойнички на основния персонаж във филма - Холи Голайтли, които се разходиха в публиката и показаха, че образът, който Труман Капоти създава на белия лист, а Одри Хепбърн изобразява на големия екран, е още жив.

Довечера CineLibri продължава от 20.30 часа в кино Одеон с прожекцията на шведската комедия "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" по романа на Юнас Юнасон. Тъй като салонът е напълно разпродаден от дни, организаторите от Colibri ще пуснат още 2 извънредни прожекции на филмa – на 9 ноември от 21.00 часа и на 11 ноември от 20.30 часа в кино Одеон.

Всяка вечер до 11 ноември CineLibri ще предложи по няколко великолепни екранизации на любими книги, а бонусът към всички присъстващи ще бъдат триизмерни приключения преди прожекциите - изненадващи интерактивни акции и срещи, които ще обогатят програмата с още изкуства - кино, театър, мода, музика, танци и други.

Пълната програма на фестивала е на Cinelibri.