Голяма червена текила” е първата книга от криминалната поредица „Трес Навар”.

Запознайте се с Трес Навар, почитател на текилата, майстор на тай чи с докторантура по английска филология и частен детектив без лиценз, склонен да привлича неприятности с мащаба на Тексас...

Джаксън „Трес” Навар и неговата своенравна котка – Робърт Джонсън, пристигат в Сан Антонио, където ги очакват само проблеми. Преди 10 години Навар бяга от града и от спомена за убийството на баща си. Сега се връща, търсейки отговори. Но колкото повече разследва, толкова повече затъва в усойно гнездо от неприятности. На главата му се струпват мазни политици в тесни връзки с мафията, продажни бизнесмени и далавери с парцели за имоти, които са на път да провалят завръщането му у дома. Очевидно е, че Трес е затънал до уши. Нападат го, стрелят по него, дори се опитват да го премажат с кола, а бившата му приятелка от гимназията внезапно изчезва. Сега Трес трябва да спаси жената, която иска да върне обратно в живота си, да разкрие убиеца на баща си и да си плюе на петите, преди корумпираното тексаско правосъдие да го настигне. А шансовете да се измъкне жив не са особено големи...

„Голямата червена текила” предлага онова, за което любителите на криминалната литература жадуват – много екшън, заплетени мистерии, подкупни ченгета и стари врагове. „Риърдън пише толкова добре за хората и местата в родния си град Сан Антонио, че бързо маркира територията като своя собствена”, възкликват от „Чикаго трибюн” и препоръчват книгата като абсолютно задължително четиво.

Любопитен факт е, че авторът не винаги се е занимавал с писане. Роден на 5 юни 1964 година, Риърдън завършва Тексаския университет в Остин през 1986-та и в продължение на петнайсет години преподава английски език и история в държавни и частни средни училища в Сан Франциско и Тексас. Идеята за „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” му хрумва, докато разказва приказки за лека нощ на сина си. Първият роман от поредицата за деца излиза в САЩ на 28 юли 2005 година и до края на годината от него са продадени 1,2 милиона копия. Следват още четири книги, проследяващи приключенията на младия герой полубог, които се превръщат в абсолютни бестселъри, издадени и у нас от „Егмонт България”. Те безсъмнено нареждат Риърдън сред най-популярните и обичани автори на детско фентъзи в света и му носят редица литературни отличия, сред които и престижната награда „Марк Твен”.

Романите му за Трес Навар са приети не по-малко радушно, но този път от по-възрастната публиката. Още с излизането си в САЩ „Голямата червена текила” печели авторитетните награди „Антъни” и „Шамус”, като по този начин дава вълнуващ старт на детективската кариера на Трес Навар и на поредицата от книги, проследяваща неговите приключения. Днес авторът има зад гърба си повече от 30 милиона продадени копия от книгите си само в САЩ, като правата за тях за продадени в над 35 страни. Писател на пълно работно време, той живее в Сан Антонио със съпругата си и двамата си сина.

Дебютният му роман за възрастни може да се открие по книжарниците от 25 април 2012 г. на цена от 9,90 лв.