Бургазлии доказаха, че са най-големите романтици. За втора година морският град печели приза Романтична столица на България, след като жителите му изписаха почти 50-метрово писмо.

Финалът на кампанията за най-дълго любовно послание се проведе на 13 февруари по време на премиерата на сборника „Сто сонета за любовта” от Пабло Неруда.

Чувствената поезия на чилийския поет и страстното аржентинско танго разпалиха страстите на присъстващите. Гостите усетиха благозвучието на поезията на Неруда на испански език, благодарение на Андрес Сааведра  - отговорен секретар на Почетното консулство на Чили в България.

писмаКулминацията на събитието беше обявяването на Романтичната столица на България 2012 г.  Дванайсет града тръпнеха в очакване да разберат кой ще бъде на първо място. И тази година най-големи конкуренти бяха романтичните столици през 2009 г. и 2010 г., съответно – Бургас и Велико Търново. Категорично първенство бе отредено на морския град с внушителните 49,3 м, а общата дължина на всички любовни послания е 224 метра.

Кампанията за най-дълго любовно писмо се провежда за трети път и е организирана от издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон”. Всяка година размерите на романтичните послания се увеличават двойно. Напук на лошото време и напрегнатото ежедневие българинът доказа, че винаги има място за малко спонтанна романтика и намира време да отдели внимание на любимия човек.