София Филм Фест и WWF България стартират заедно прожекции на филми и дискусии по екологични теми. Шест филма, посветени на природата и опазването й ще се прожектират в специалната поредица в Дом на киното – „Човек и природа”.

Двадесет минути преди началото на всяка прожекция, екипът на WWF България ще разкаже повече за изчезването на пчелите, промените в климата, уличните кучета, лова на защитени видове животни и поминъка като източник на доходи. 

"Възможността да се срещнем с любителите на киното и да представим малка, но много важна част от природозащитните дейности на WWF в България и по света е шанс заедно да спрем унищожението на околната среда и да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата", заяви Владимир Иванов, ръководител комуникации във WWF България. 

Какви са предизвикателствата пред човечеството и какво може да направи всеки един от нас, за да спасим природата и Земята? Филмите „Повече от мед”, „Мед”, „Императорът”, „Солта на земята”, „Белият бог” и „Сафари” дават отговори на тези въпроси и разказват истории, повлияни от начина, по който взаимодействаме с околната среда.

В първите три поредни съботни дни от октомври и  ноември месец, „Човек и природа” дава възможност на зрителите да разберат повече за природните богатства, които пренебрегваме и целенасочената война, която водим срещу единствения ни дом – планетата Земя и нейните обитатели. 

07 октомври, 17:00 часа - Повече от мед 

Швейцария-Германия-Австрия, 2012, 90 мин

Документален

Режисьор: Маркус Имхоф

С участието на: Фред Яги, Джон Милър, Хейдрън Сингър, Лиан Сингър, Рандолф Мензел, Фред Тери

Филм за пчелите, тяхната уникална общност, за създаването на медния елексир и за тайнството на симбиозата между пчелните популации и цветното богатство на планетата Земя. Наблюдения, изводи, интригуващи подробности за един малко познат свят с огромно значение за битието на всички живи същества...

Дискусия на тема: Защо са важни пчелите и какво може да направи всеки, за да ги опазим?

Лектор  от WWF България: Георги Стефанов, Ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

14 октомври, 17:00 часа -  Мед 

Турция-Германия, 2010, 103 мин

Режисьор: Семих Капланоглу

В ролите: Бора Алташ, Ердал Бешикчьоглу, Тюлин Йозен, Айше Алтай, Алей Ючарер, Юзкан Акчай 

Най-добрия приятел на малкия Юсуф е неговия баща, който осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в една глуха турска провинция. 

Бъдещето на Юсуф е поставено на карта – дали да тръгне по стъпките на баща си, въпреки че добивът на мед намалява или да преодолее затрудненията с четенето и да заложи на образованието си. Страхът от неясното бъдеще обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората...

Дискусия на тема: Възможности за препитание и бизнес чрез запазване на природното и културно наследство

Лектор от WWF България: Апостол Дянков, Регионален координатор „Зелена икономика“

21 октомври, 17:00 часа -  Императорът 

Франция, 2016, 88 мин

Документален

Режисьор: Люк Жаке

Невиждани досега подводни и въздушни кадри ни показва Люк Жаке, който ни запознава с историята на млад пингвин, тръгнал на първия си поход - повик, който пингвините усещат всяка зима. Каки са неговите съмнения, страхове и предизвикателства разбираме от пътешествието му към неизвестна дестинация.

Дискусия на тема: Климатичните промени и тяхното влияние за България

Лектор  от WWF България: Георги Стефанов, Ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

04 ноември, 17:00 часа - Солта на земята

Франция-Бразилия-Италия,  2014, 110 мин

Документален

Режисьори: Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо

С участието на: Себастиао Салгадо

В продължение на 40 години фотографът Себастиао Салгадо пътува из всички континенти, по стъпките на променящото се човечество. Той е бил свидетел на множество важни моменти в съвременната история, международни конфликти, природни и социални бедствия. Салгадо потегля на път с идеята да изследва някои девствени територии на Земята, техните флора и фауна, реализирайки един грандиозен проект, с огромен принос към човечеството, разкривайки красотата на нашата родна планета Земя.

11 ноември, 17:00 часа - Белият бог 

Унгария-Германия-Швеция, 2014, 119 мин 

Режисьор: Корнел Мундруцо

В ролите: Жофия Пшота, Шандор Жотер, Лили Монори

Нов закон поставя сурови данъчни изисквания към притежателите на кучета от смесени породи. Внезапно кучешките приюти и улиците се изпълват с пуснати на свобода домашни любимци. 13-годишната Лили се бори за своя любимец Хагън, но баща й го пуска на свобода. В стремежа си да оцелее, кучето усеща, че не всеки в жестокия свят е приятел. То се присъединява към глутница, която скоро е заловена и търси път към освобождаването си. Ако кучетата успеят да отмъстят на човечеството – те ще бъдат безпощадни. Вероятно Лили е единствената, която може да сложи край на тази неочаквана война между кучета и хора.

Дискусия на тема: Бездомните кучета в София

Лектор: Марта Георгиева, общински съветник

18 ноември, 17:00 часа - Сафари 

Австрия, 2016, 90 мин

Документален

Режисьор: Улрих Зайдл

С участието на: Джералд Айхингер, Ева Хофман, Мануел Айхингер, Тина Хофман, Манфред и Инге Елингер, Марита и Фолкер Нееман, Марколф Шмид, Ерик Мюлер

В „Сафари” Улрих Зайдл показва европейските ловци любители, които практикуват хобито си в Африка. Именно там, където светът на природата не познава граници, режисьорът обрисува портрет на доминация и смъртност.

„Интересувам се от лова, защото изважда на показ важни характеристики на човешката природа: противопоставя акта на убийството с взаимоотношенията между хората и животните. Освен това повдига въпроси за човешкото надмощие над природата“ , казва режисьорът.

Дискусия на тема: Бракониерството и нелегалния трафик на защитени видове

Лектори: Калина Бояджиева, Експерт комуникации, WWF България и Елица Иванова от Българска фондация Биоразноозие