Всички сме го гледали и никога няма да го забравим. Затова и смятаме, че фактите от зад кулисите винаги са интересни и прелюбопитни, когато става дума за толкова гледан сериал.

1. Първото работно заглавие на сериала било „Insomnia Cafе”. След това станало „Friends Like Us”, “Six of One”, докато не се стигнало до познатото ни „Приятели”.

2. Според първоначално написания сценарий между Джоуи и Моника трябвало да има привличане и те двамата всъщност да бъдат главната двойка във сериала.

3. Заснемането на един епизод на сериала отнемало средно около 5 часа.

4. Голямото бяло куче на Джоуи и Чандлър всъщност принадлежало на Дженифър Анистън. Нейн приятел й го подарил преди започването на снимките.

5. За първия сезон всеки от 6 актьора получил по 22 хиляди долара на серия. За финалния сезон заплащането се променило – всеки от тях получавал вече по 1 млн. долара на серия.

6. Кортни Кокс всъщност е по-голяма от Дейвид Шуимър, въпреки че във филма играе по-малката му сестра.

7. Апартаментът на Моника трябвало да смени номера си от 5 на 20, когато сценаристите осъзнали, че апартамент на последния етаж във висок блок няма как да е номер 5. Така и апартаментът на Чандлър се променил от 4 на 19.

8. Историята Фиби да износи тризнаците на брат си е включена във филма, защото актрисата Лиса Кудрой забременява.

9. Брус Уилис се снима в една от сериите на „Приятели” безплатно, след като губи облог. Своя хонорар той дарява за благотворителност.

10. Ролята на маймуната Марсел била изиграна всъщност от две маймуни – Мънки и Кати.

 

11. Култовото оранжево канапе в Central Perk било изнамерено в мазето на Warner Bros. Studios.

12. Продуцентите първоначално искали Кортни Кокс да играе Рейчъл, но тя самата поискала да бъде Моника, защото характерът бил много по-силен.

13. В началото главните герои трябвало да бъдат Рейчъл, Моника, Рос и Джоуи, а Фиби и Чандлър само поддържащи характери.

14. Дейвид Шуимър е режисирал 10 епизода на „Приятели”.

15. Когато Лиса Кудрой за първи път прочита сценария си мисли, че героят на Матю Пери е гей.

16. Барманът Гюнтер нямал име до средата на втори сезон.

 

17. Джеймс Майкъл Тайлър (Гюнтер) бил избран за ролята, защото той единствен знаел как се работи с машина за еспресо.

18. Самата Елън Дедженерис отказва предложение да изиграе ролята на Фиби.

19. Когато последната серия от последния сезон на сериала била излъчена, Дженифър Анистън и тогавашняи и съпруг Брад Пит организират парти в техния дом. Там сервират бутилки вино, които продуцентът Кевин Брайт запазил от излъчването на първите серии.

20. Когато сериалът приключил, на всеки от екипа на сериала била дадена част от тротоара пред Central Perk.