1.„Титаник”

Снимки: Facebook


Скицата, която Джак на рисува на Роуз с невероятното колие, всъщност е нарисувана от режисьора на кинолентата Джеймс Камерън. Ръката, която виждаме по време на филма е неговата. Всички скици в скицника на Джак са дело на Камерън.

2.„Криминале”


Във филма на Куентин Тарантино всички часовници са спрели на 4:20.

Тарантино пак ще снима уестърн >>

 

3.„Психо”
За кървавите сцени във филма от 1960 г. на Алфред Хичкок „Психо” се използва шоколадов сироп.

 

10 авторски филма, които промениха киното >>

4.„Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца”
За да се получи неподправена реакция и изненада от Орландо Блум, в сценария на актьора липсва малката целувка между Джак Спароу и Елизабет Суон.

 

5.„Наистина любов”

 


В романтичната комедия думата „наистина” се споменава 22 пъти от персонажите.

Звездните двойки, които се събраха на снимачната площадка>>

6.„Отнесени от вихъра”


За американската филмова класика „Отнесени от вихъра” от 1939 г. са интервюирани 1400 актриси за ролята на Скарлет О'Хара. В крайна сметка ролята е дадена на Вивиан Лий, която получава за нея Оскар за най-добра главна женска роля.

Изчезнал корейски филм с първа прожекция 60 години по-късно>>

 

7.„Боен клуб”
По време на снимките на „Боен клуб” на Брад Пит му се счупва зъб. Той не отива да го оправи, докато не свършват снимките на филма, защото смята, че по този начин героят му изглежда по-добре.

 

8.„Големият Лебовски”
Във филма на Джоел Коен от 1998 г. думата „пич” е използвана умопомрачителните 161 пъти: 160 пъти в реплики и 1 път в текст. „Fuck” или нейни вариации са използвани 292 пъти.

 

9.„Красавицата и звярът”
Първият анимационен филм, който е номиниран за Оскар за най-добър филм, е анимацията на Дисни „Красавицата и звярът” от 1991 г. Това се повтаря отново чак през 2010 година, когато "Играта на играчките 3" получава номинацията за най-добър филм.

 

Независима селекция от независими филми за спасението на една ваша есен>>

10.„Магьосникът от Оз”
Червените пантофки от филма са продадени на търг за 660 000 долара.

 

11.„Междузвездни войни”
В оригиналния филм Дарт Вейдър има само 12 минути поява на екрана.

 

12."Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход"
Във филма Шон Конъри влиза в ролята на бащата на Индиана Джоунс (Харисън Форд). Всъщност Форд е само 12 години по-млад от Шон Конъри.

Индиана Джоунс се завръща!>>

 

13.„Черният рицар”
През първите четири дни от снимките на „Черният рицар”, режисьорът Кристофър Нолан събира екипа и им пуска 8 филма, от които да почерпят вдъхновение. Това са „Кинг Конг”, „Гражданинът Кейн”, „Хората котки”, „Лагер 17”, „Черна неделя”, „Портокал с часовников механизъм”, „Жега” и „Батман в началото”.

 

14.„Сталкер”
Тарковски прекарва цяла година, за да снима външни сцени. Впоследствие кадрите се оказват неизползваеми. Той заснема всичко отново с нов оператор.

Топ 10 хорър филма с жени в главните роли>>

15.„Кръстникът”
Въпреки популярния мит, че Марлон Брандо подплатява бузите си с памук, за да изиграе Вито Корлеоне, той го е направил единствено за прослушването. За снимките Брандо използва специално създадено от зъболекар приспособление.