Романът "Джейн Еър" от Шарлот Бронте е публикуван за първи път през 1847г.

Повечето викторианска литература далеч не е толкова забележителна, защото историята на Джейн не е просто готически роман. Той остава извън времето си, а Бронте е първата авторка, която се занимава с вътрешния свят на жените. Тя често е наричана "първият историк на личното съзнание"

Самата Джейн Еър е неконвенционална героиня. Не е красива - дори изглежда съвсем обикновено. Но преодолява трудностите и прави онова, което е правилно за самата нея - истински силна жена. Тя е пример (включително за читателките) за това колко е важно да разчиташ преди всичко на себе си. Джейн Еър се издържа сама във времена, когато това е почти невъзможно.

Самата новела е доста шокираща за времето си. Един от критиците пише тогава, че тази книга "може да е написана от жена, но не от дама." Въпреки това първото й издание е изчерпано за 6 седмици.

Ето няколко неща, които можем да научим от Джейн Еър:

1. Можеш да преодолееш миналото си, независимо колко лошо е било. Джейн Еър е измъчвано и нещастно дете, защото роднините й са доста неприятни хора. Най-лош е братовчед й - Джон, който постоянно й напомня, че е сирак, децата я изключват от игрите си, наказанията й се изразяват в заключване в стаята, където чичо й е умрял. Джейн обаче не се предава и се противопоставя на леля си, когато заминава да учи в пансион. Тя научава колко е важно да оставяш някои неща зад гърба си - както казва новата й приятелка в училище - Хелън - "Животът според мен е прекалено кратък, за да го прекараме хранейки омраза или да записваме и пазим лошите неща."

 

2. Твоята воля ще реши съдбата ти. Можеш да правиш каквото решиш. От теб зависи всичко, а от това колко силно желаеш нещо, се решава дали то ще ти се случи или не. Джейн се изправя срещу много нещастия в младостта си. Хората постоянно са зли към нея и често я карат да се чувства наистина маловажна. Въпреки че няма семейство или пари, тя все пак успява да си намери работа като гувернантка и съумява да живее добре. И знаете ли какво? Въпреки че през повечето време й се случват само лоши неща, тя все пак успява да живее щастливо.

 

3. Най-после кажи на мъжа, когото харесваш, че искаш да излезете! Джейн споделя "...лудост е, че всички жени поддържат пламъчето на любовта тайно в себе си, което я обрича да бъде несподелена и непозната..." Ако тайно си падате по бармана в кафенето зад ъгъла или по човек, когото виждате всеки ден в метрото, това няма да доведе до нищо кой знае какво. Просто го попитайте дали не иска да излезете някой път. Отказът би бил по-малко болезнен, отколкото е безкрайното тайно и мълчаливо въздишане по него.

 

4. Да обичаш и да уважаваш себе си е изключително важно, защото е ключът към независимостта. Когато онзи негативен вътрешен глас (който всички чуваме в главите си) се обажда в ума на Джейн да я пита на кого ще му пука за нея сега, когато е напуснала Рочестър, тя отговаря "на мен ми пука за самата мен. Колкото по-уединено живея, колкото по-малко приятели, колкото съм по-свободна съм, толкова повече се уважавам." Джейн знае, че да се омъжи за този мъж, който вече е женен за друга, не е правилно, без значение колко го обича. Тя уважава себе си прекалено много, за да се омъжи за човек, който не се отнася добре с нея. Да, тя го прави по-късно, но докато този момент настъпи, Джейн е имала достатъчно време да обмисли ситуацията изцяло и сама да достигне до решението си - не, защото някой друг я кара да направи едно или друго.

 

5. Мислете положително. Когато Джейн Еър е по-малка, тя има склонност да се самосъжалява. И наистина има за какво! Животът й е нещастен. Но когато пораства, тя започва да вижда хубавото във всичко. Научава се да бъде щастлива въпреки миналото си - не е лош урок, нали?

Очаквайте продължение