След като "101 отбивки" на Иван Михалев и Елина Цанкова се превърна в най-продаваното издание през 2015 г., техния успех последваха и "Нови 101 отбивки", а отбивките станаха достъпни и за англоговорящи пътешественици с "101 Byways". Сега Иван Михалев и Елина Цанкова се завръщат с нова ударна доза адреналин. 

В "101 отбивки за напреднали" – третата и последна книга от поредицата пътеводители до малко познати места в България – е истинско предизвикателство за всички, които носят в себе си авантюристичен дух.

Ако не ви е страх от непознати маршрути до пещери, водопади, природни феномени и скални манастири, до които няма нито табели, нито маркировка, а понякога даже и пътеки, то тази книга е за вас.

Ако не ви притеснява да вървите по планински била и дълбоки дерета и най-вече сте готови да излезте от „зоната на комфорт“, време е за нещо по-екстремно! Защото най-интересните открития винаги са встрани от отъпканите пътища. 

Освен невероятни цветни фотографии, пресъздаващи очарованието на българската природа, в "101 отбивки за напреднали" авторите предлагат и точни упътвания до 26 водопада, 18 тракийски светилища, гробници и мегалити, 7 крепости и антични градове, 14 свещени места – манастири, скални църкви, параклиси, 10 изумителни природни феномена, 10 изключителни пещери и 8 екопътеки.

Както и в предните издания, в тази книга няма да откриете скрити реклами на хотели и заведения. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи. 

Не се отказвайте. Извървете пътя докрай! Предлагаме ви откъс от "101 отбивки за напреднали", издадена от "Сиела":

Параклис "Св. Иван Рилски Чудотворец" – с. Старо село 

Ако сте пътували по магистрала "Струма" в посока Благоевград, сигурно сте забелязали един живописен хълм с параклис и вековен дъб, който е разперил бащински клоните си над него – сякаш иска да го предпази от злини и природни стихии. Параклисът се нарича "Св. Иван Рилски Чудотворец", а населеното място до него е радомирското с. Старо село. 

Едва ли има човек, който да не се възхити от красивата гледка край пътя. Малцина обаче са онези, които отиват да го видят, защото отбивката за селото се пада на километър преди това. Магистрала е – няма как да обърнете. 

И на нас ни се случваше много пъти да го подминаваме и да си казваме: "Нищо – другия път". Докато един ден, пътувайки към Благоевград, с периферното си зрение мернахме нещо жълто встрани от магистралата. Обърнахме погледи и какво да видим – цяло поле с рапица се беше ширнало пред параклиса, подканяйки ни да кривнем от пътя и да го посетим. 

Каква ирония! Месец-два по-рано обикаляхме из страната в търсене на точно такова вълшебно поле. Искахме да снимаме рапица и тайно си мечтаехме за подобна гледка – безкрайно поле с жълти цветчета на фона на църква или сграда в единия край, която да разчупва монотонността на пейзажа. И точно когато се бяхме отказали да търсим рапицата, тя сама ни "откри". Точно тук – край Старо село. 

Любопитно

Параклисът носи името на най-великия български светец, небесен закрилник на българския народ и основател на най-големия български храм – Рилския манастир. Според преданието край Старо село е отсядал самият св. Иван Рилски. Няколко века по-късно процесията, която пренасяла мощите на светеца от Търново за Рилския манастир, също престояла тук няколко дни. Местните хора смятат, че мястото е заредено със силна енергия. 

Любопитно

Храмовият празник е на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на св. Иван Рилски. Тогава цялото село се събира при параклиса и се прави курбан за здраве. 

Вижте още 

Водопад Бучалото – Радомир

Крепост "Кракра" – Перник

Кадин мост – с. Невестино

Как да стигнете

Параклисът се намира на около 45 км от София – в посока Благоевград. Хванете магистрала "Струма" и малко след като подминете яз. "Студена", ще видите отбивката за Старо село.