Живеем в интересни времена - можем да преглеждаме безкрайно много страници на таблетите и телефоните си. Имаме достъп до архивите на онлайн статии и новини. И докато това ни позволява да четем повече от всякога, има разлика между четенето онлайн и прочитането на книга. Според "The Telegraph", докато възможностите за получаване на информация днес са наистина много, качеството й значително намалява. Да изчетеш нюсфеда си във Фейсбук не е същото, като да прочетеш нещо от Толстой. Жалко е, защото да прочетеш хубава книга е не просто забавно:

1. Четенето обогатява речника ти

При изследване проведено от Rhode Island Hospital, сравняващо две групи 8-месечни бебета, те открили, че бебетата, на които е четено, разбират 40% повече думички от останалите. Същата разлика се наблюдава и при възрастните.

2. Прочитането на роман повишава капацитета за работа на мозъка в продължение на дни

Изследване, направено от Emory University открива, че четенето на книга може да повиши неврологичните промени във връзките в мозъка, които действат като мускулна памет и остават дни наред. Романът не само може да те постави фигуративно на мястото на друг човек, но и чисто биологично.

3. Четенето предотвратява развитие на болести като Алцхаймер и деменция

Повишената мозъчна дейност може да е полезна и за други неща - разнообразни изследвания са доказали, че възрастните, които имат хобита, стимулиращи мозъка - четенето на книги, например - е по-малко вероятно да заболеят от Алцхаймер. Мозъкът е орган - така, както упражненията заздравяват сърцето, четенето заздравява мозъка.

100-те книги, които всеки трябва да прочете >>

4. Четенето ни пази от стреса

Разхождате ли се, за да се отпуснете? Или може би слушате музика? От The University of Sussex смятат, че вместо това е по-добре да почетете. Оказва се, че книгите са най-добрият начин да се преборите със стреса - при това ефектът е налице само след 6 минути.

5. Четенето гарантира по-добър сън

Четенето на книга е един от най-ефективните начини да успокоите ума си и да заспите спокойно. Ярката светлина сигнализира на мозъка, че е време да събужда тялото. Четенето на книга на приглушена светлина има точно обратния ефект - подготвя мозъка за сън.

6. Четенето те прави по-съпричастен към съдбите на другите

Ако четеш, вероятно си по-съпричастен към битките на другите. Изследване доказва, че когато се увличаме по художествената литература, ни е по-лесно да симпатизираме на другите и да се поставяме на тяхно място. Емоционалната интелигентност лесно се пренася и в реалността, където можем да приложим същата загриженост и в съвсем действителни отношения с други хора.

Където писателите живяха >>

7. Доказано е, че книгите за самопомощ улесняват битката с депресията

За онези, които търсят светлината в края на тунела, книгите за сампопомощ са не просто подвеждащи и манипулативни работи с цел бърза и лесна печалба. Научно доказано е, че те помагат в битката с депресията. След година четене на книги, участници в изследване действително били по-малко депресирани от онези, които просто се лекували с обичайно предписваните лекарства.

8. Четенето те прави по-привлекателен

Скорошно изследване потвърди, че да си (или да изглеждаш) умен, те прави по-привлекателен за останалите. Всъщност, това е едно от най-секси качествата в очите на жените. Докато четенето на книга може да те накара да изглеждаш по-умен, то трябва действително да я прочетеш, за да се възползваш от всички останали предимства, които ти дава това.

9. Четенето може да те окуражи да следваш мечтите си

Освен, че може да ти помогне да срещнеш любовта на живота си (вж. точка 8), четенето за някой, който е преодолял всички пречки в живота си, може да те окуражи да последваш примера му. От Ohio State University са доказали, че колкото повече се идентифицираш с даден герой, толкова по-вероятно е да си деен в живота си.

Последните думи на известните писатели >>

10. Хората, които четат, имат по-висока култура и са по-толерантни

Изследване на National Endowment for the Arts открива, че хората, които четат са по-склонни да се занимават с културни дейности. Кой не иска да е по-интересен на другите? 

13 остроумни цитата от Оскар Уайлд >>