Най-красивата жена на планетата според много жени, мъже, медии и класации, се оказа най-силната, за която някога сме чували. Тя се изследва за рак на гърдата и премахна и двете си гърди, заради изключително висок риск от развитие на болестта, въпреки че е напълно здрава.

За нас мастектомията не я прави по-малко женствена, отколкото е. Анджелина Джоли в този момент си остава най-красивата жена, не защото притежава перфектните мерки, а защото е обичаща и всеотдайна майка и съпруга.

Представяме ви целия текст на статията, преведена от английски, която Анджелина е написала за New York Times. Това е разказ за избора и страховете на една жена, майка, съпруга...


Моят медицински избор


Моята майка бореше рака повече от десетилетие и почина на 56 години. Тя се бори достатъчно дълго, за да се срещне с първите си внуци и да ги подържи в обятията си. Но другите ми деца никога няма да имат шанса да я познават и да знаят колко обичаща и милостива беше тя.

Ние често говорим за „майката на мама” и се усещам как се опитвам да обясня болестта, която ни я отне. Те (бел. ред. децата на Анджелина) са ме питали какво ще стане, ако и на мен се случи същото. Винаги съм им казвала да не се притесняват, но, за съжаление, аз нося лошия ген BRCA1, който остро покачва рисковете за поява и развитие на рак на гърдата и на яйчниците.

Моите доктори прогнозираха, че съществува 87% риск да се разболея от рак на гърдата и 50% за рак на яйчниците, въпреки че рискът е различен за всяка жена.
Само част от рака на гърдата е резултат от наследена генна мутация. Жените с дефект в BRCA1 имат средно 65% риск да се разболеят.

Разбрах, че това е, което ме очаква и реших да бъда активна и да минимизирам риска, колкото е по силите ми.

Реших да направя превантивно двойна мастектомия
. Започнах с гърдите, тъй като рискът от рак на гърдата при мен е по-висок от риска за яйчниците, а и операцията е по-сложна.

На 27 април завърших тримесечните медицински процедури, които наложи мастектомията. През това време имах възможността да запазя всичко това в тайна от обществеността и да продължа с работата си.

Пиша за това, което ми се случи чак сега, защото се надявам, че други жени могат да имат полза от моя опит. Ракът все още е дума, която поражда страх в сърцата на хората, пораждайки дълбоко чувство на безсилие. Но днес е възможно да разбереш с помощта на кръвен тест дали си в риск, и съответно да предприемеш мерки.

Аз започнах на 2 февруари с процедура, наречена “nipple delay”, която засилва и обръща притока на кръв в областта на зърната. Това е болезнена процедура, която оставя и много синини, но увеличава шансовете за запазване на зърното.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos



Две седмици по-късно ми направиха основната операция, при която основната тъкан от гърдите се премахва и се слагат временни филъри. Операцията може да отнеме осем часа. Събуждаш се с тръби и разширители в гърдите. Все едно участваш във фантастичен филм. Но дни след операцията можеш да се върнеш към нормалния си живот.

След девет седмици и половина, последната операция е направена – реконструкция на гърдите с помощта на импланти. Тази операция имаше много предимства през последните няколко години, а и резултатите могат да са красиви.

Исках да разкажа за това, да кажа на други жени, че решението да си направя мастектомия не беше лесно. Но съм щастлива, че го взех. Шансовете ми да развия рак на гърдата се минимизираха от 87 до под 5%. Мога да кажа на децата си, че не трябва да се страхуват, че ще ме загубят заради рак на гърдата.

Успокоително е, че не се смущават. Те могат да видят белезите ми. Всичко останало си е просто мама – същата, каквато е била винаги. Те знаят, че ги обичам и че ще направя всичко, за да бъда с тях, колкото се може по-дълго. От лична гледна точка мога да кажа, че не се чувствам по-малко жена. Чувствам се силна, че направих този избор, който по никакъв начин не намалява моята женственост.

Съдбата ми е отредила партньор в живота, Брад Пит, който ме обича и подкрепя. Към всички, които имат жени или приятелки, които преминават през това, знайте, че вие сте много важна част от прехода. Брад беше в болница Pink Lotus Breast Center, където бях оперирана, през всяка една минута от процедурите. През това време намерихме моменти, в които да се смеем заедно. Знаехме, че това е правилното нещо, което правим за нашето семейство и че ще ни сближи. И така и стана.

Към всяка жена, която чете това - надявам се, че съм помогнала да разбереш, че имаш избор. Искам да окуража всяка жена, особено, ако в семейството й е имало и други болни от рак на гърдата или яйчниците, да търси информация от медицински експерти, които могат да помогнат, за да може да направи своя информиран избор.

Потвърждавам, че съществуват много чудесни холистични доктори, които работят върху различни алтернативи на операцията. Целият ми режим ще бъде публикуван своевременно на уеб страницата на болница Pink Lotus Breast Center. Надявам се, че това ще бъде полезно на други жени.

Всяка година ракът на гърдата убива около 458 хиляди жени, според данни на Световната здравна организация, най-вече в страните с ниски и средни доходи. Достъпът на повече жени до кръвните тестове трябва да се превърне в приоритет, като животоспасяващо и превантивно действие, независимо къде живеят и с какви средства разполагат.

Цената на теста за BRCA1 и BRCA2 е повече от 3 хиляди долара в Щатите, което се явява пречка за много жени.

Избрах да споделя своята история, защото има много жени, които не знаят, че живеят в сянката на рака. Това е моята надежда, че те също ще могат да си направят тест, и ако съшествува висок риск, те също имат опции.

Животът пристига с много предизвикателства. Тези, които не трябва да ни плашат, са тези, над които поемаме контрол.