Боливудската звезда и бивша Мис Свят 1994 Айшвария Рай роди момиченце днес, обяви гордо нейният съпруг Абишек на 16 ноември.

"Момиченце е!", сподели радостта си в Туитър той. Абишек не даде повече подробности. Бебето е родено тази сутрин в частната болница "Севън Хилс" в индийската финансова столица Мумбай.

Красивата Айшвария Рай е едно от най-големите имена на Боливуд и е една от най-скъпо платените актриси.

Освен в индийското кино тя се е снимала и в няколко американски и европейски продукции, сред които е познатият на българския зрител филм "Последният легион" -от 2007г., където си партнира с носителя на "Оскар" Колин Фърт. В началото на 2007 г. тя се сгоди за актьора Абишек Баччан, за когото се омъжи на 20 април същата година. Той също е сред много популярните индийски актьори.

Шест премиери са в програмата на първия Фестивал за свободен театър, който започва днес и ще продължи до 20 ноември в София под мотото "Яйца от свободни кокошки", съобщиха организаторите от Асоциацията за свободен театър /АСТ/.

Премиерните заглавия са "Праехидно" на Гергана Димитрова от организацията "36 маймуни", мултимедийният проект на Веселин Димов "Любовният живот на съвременните роботи", пърформансът "Музей на хигиената" на "Брейн Сторм Проджект", международният танцов проект "ASA" на "Дерида денс" и две представления на съвсем нови български пиеси, създадени в сътрудничество с актьорите - "Има такава пиеса" на Мартин Вангелов и "Гарфънкъл търси Саймън" на Калин Ангелов и Здрава Каменова.

След представленията ще има разговори с екипите. АСТ е член на Международната мрежа в областта на изпълнителските изкуства /IETM/ и като част от сътрудничеството с нея гости на фестивала ще бъдат 15 театрални мениджъри и наблюдатели от различни балкански страни, Европа и Америка.

Фестивалът ще събере спектакли на независимата българска театрална сцена от последните три години. Идеята е дасе организира всяка година и да представя и международни проекти.

В основната програма са 15 представления - с разнообразни авторски подходи в различни видове театър, танц и пърформанс. Те ще се играят на различни места - в независими и алтернативни пространства, между които и театри - Театралната работилница "Сфумато", Центъра за култура и дебат "Червената къща", студиото "Suspacious", "Дерида денс център", "The Fridge".

Селекцията са направили самите автори с гласуване след обсъждания. Между продукциите са "Хуанита Хилдегард Бо" на Галина Борисова, "Кълбо" на Петър Тодоров, "Мъртвата Дагмар, или малката кибритопродавачка" на Ида Даниел и ghostdog, Акция "Червяк" на Валерий Пърликов - строго секретен театрален проект, който за пръв път ще могат да видят по-широк кръг зрители. Режисьорът дълго време търси театрален език из пространствата на изместеното състояние на съзнанието, като в случая за матрица ползва разказите на японския писател Акутагава Рюноске.

"Докато целият свят протестира срещу остарели репресивни режими или настоява за смяна на глобалната икономическа система, нашият мирен протест е под формата на фестивал. Неговата цел не е само да представи витрина от спектакли, а да отстоява собствена кауза - правото на съществуване на свободния театър", обясняват инициаторите. По думите им зрителите рядко имат възможност да видят техните спектакли, защото най-често няма къде - за последните 20 години не са създадени условия, стимулиращи създаването на такива представления и редовния достъп на публиката до тях, смятат от АСТ.

Повечето от спектаклите в програмата са репетирани по домовете на артистите и по най-необичайни други места. Около 80 на сто са финансирани и с лични средства - освен с публични и частни, а някои - изключително с лични средства на артистите.

Фестивалът се организира от АСТ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Националния фонд "Култура", програмата "Култура" на Столичната община и фондацията "Етюд".