На всички ни е добре известен фактът, че най-голямата полза от използването на платнената торбичка е приносът към екологията. Но има още куп други причини, поради които тя определено е за предпочитане пред найлоновата:

1. Възможност за неочаквани покупки

Едва ли найлоновата торбичка ще свърши работата, която платнената обещава. Определено втората притежава далеч по-обемисто пространство и може да събере в себе си значително по-голямо количество покупки от найлоновата. Така че, ако случайно и най-неочаквано се изкушите от новия бестселър, обсебил вниманието ви още през витрината на книжарницата, покрай която минавате, не се колебайте да я метнете в торбичката. Дори и да е пълна, в нея винаги ще се намери място за още нещо.

2. Дискретна е

Платнената торбичка гарантира дискретност. Тя ни дава прекрасната възможност да скрием покупката си от зорките любопитни погледи наоколо. На някои, може би, е добре познат фактът, че има хора, които обожават да надничат в чуждата чанта и да научават каква е, аджеба, новата придобивка на съседа. Е, платнената торба със сигурност няма да ви издаде.

3. По-здрава е

Представете си, че сте в центъра на площада, на оживено място и всички покупки в найлоновата ви торбичка изведнъж се озовават на земята. Факт – найлоновата торба няма да издържи дълго време, ако малко сте попрекалили с количеството съдържание в нея. Дори и да не е натоварена чак толкова много, такава торбичка лесно може да се скъса под въздействието на ръбчетата на някоя от покупките вътре. Напротив, при платнената торба подобна опасност не съществува. Достатъчно е да се спрете на такава от здрава и плътна материя. Лесно ще я откриете.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

4. По-малко пластмасови торбички

Смята се, че всяка година по света се използват около един трилион найлонови торбички. Всяка найлонова чанта, която използвате за личните си покупки допринася за тази стряскаща статистика и мащабен екологичен проблем. Добре известен е фактът, че всички тези торбички имат ограничен живот, и, рано или късно, те трябва да се изхвърлят или рециклират. Животът на много от тях свършва в депа или директно в океана, където се превръщат в потенциална заплаха за живота на морските обитатели. До момента най-добрият вариант е производството и покупката на найлонови торбички да бъде сведено до минимум.

5. Спестявате пари

Няма магазин, в който найлоновите торбички да не се таксуват. Правите покупка, купувате найлонова торбичка. Цената може да не ви се струва висока, но с времето се натрупва. Така че по-добра алтернатива и в това отношение от платнената торбичка няма. А с такава вече може да се снабдите почти от всеки магазин.

6. Насърчава благотворителността

Напоследък много благотворителни организации използват платнените торби за набиране на средства и за популяризиране на определена кауза. Закупувайки една платнена торбичка, ние правим принос за нещо значимо.

7. Принос към екологията

Добре известен е фактът, че найлоновата торбичка се разгражда в течение на минимум 400 години. Ако си мислим, че грижата за околната среда е не наша, а на някого другиго, едва ли ще променим нещо в тази насока. Нужно е всеки от нас да се замисли върху този проблем и да поеме отговорността върху себе си.

8. Стилна е

Определено платнените торбички са значително по-стилни от найлоновите. В ръка или на рамо, с тях ще изглеждате безспорно по-елегантни. Може да се запасите с няколко такива – пъстри или едноцветни, с по-фина или по-дебела материя, с щампи или без – и винаги да изглеждате кокетни и шик.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos