Тя не съди, а окуражава. Не влиза в спор, а деликатно изразява мнението си. Не е конфликтна, а се учи от всеки един човек. За нея желанията и интересите на децата й са свещени. Не налага мнение, но е вярна опора на любимия човек във всяка една ситуация на трудности и неуспех.

Ето с какви качества още се отличава мъдрата жена от умната:

1. Не съди, а окуражава

- Умната жена непрекъснато открива грешки в партньора си, държи да знае всичко за него, навирайки си носа дори там, където не трябва. На всичкото отгоре постоянно му напомня, че е достатъчно добре запозната с недостатъците му. В края на краищата обаче, колкото и умна да е тя, подобни реакции и отношение могат само да отблъснат мъжа от нея.
- Мъдрата жена окуражава човека до себе си, дарява му криле дори и в най-безнадеждните ситуации. Мъдрата жена намира начин да овладее негативните си емоции и спокойно да изрази мнението си по даден спорен въпрос между нея и любимия й. Тя не упреква, не съди, не обижда. За да не предизвика негативни реакции, тя понякога преценява, че е по-добре да се престори, че нищо не е забелязала. Мъдрата жена е пособна да вдъхне смелост на пратньора си до такава степен, че той наистина да повярва в себе си, в добрите си качества, а резултатът да бъде повече от успешен.

2. Не поучава, а предлага подкрепата си

- Умната жена в ситуация на криза ще вземе юздите в свои ръце и ще дава уроци на мъжа си как се язди по друмищата на живота. Тази жена обича да дава наставления и поуки, без да се вслушва в мнението на партньора си.
- Мъдрата жена едва доловимо и дисретно показва вярната посока на партньора до себе си. Без да натрапва своята преценка, тя ясно и открито ще изяви подкрепата си и смело ще разкрие намерението си заедно и с общи усилия да се изправят срещу новите предизвикателства и изпитания.

3. Не принуждава децата си с дейности, които тя харесва, а насърчава интересите им

- Умната жена ще учи децата си на математика, въпреки всичко. Ще ги критикува за всяка тяхна малка или голяма грешка, направена на теста в училище. Ще ги принуждава да се занимават с дейности, които тя харесва, без да се интересува от това доколко те допадат на детето й.
- Мъдрата жена ще вижда в децата си личности. Личности със свои потребности и интереси. Тя ще стимулира тези интереси. Ще окуражава децата си в развитието на дейности, от които те самите се вълнуват. Мъдрата жена никога няма да позволи мечтите на децата й да се покрият с бурени.

4. Нейната критика е градивна

- Умната жена по време на работа лесно забелязва грешките в другите. Тя е критична и обича да прави забележки. Назидава, без да се извинява.
- Мъдрата жена създава атмосфера на екипност, любов, доверие и топлина. Тя се отнася с внимание и уважение към всеки един от колегите си. Тя не злослови и не съди никого. Ако й се наложи да направи забележка, ще го направи деликатно, стараейки се да се придържа към добрия тон.

5. Не се меси в живота на децата си, но ги подкрепя

- Умната жена обича да се меси в живота на порасналите си деца. Наставлява ги и дава непоискани съвети и препоръки. Сред съветите, които особено обичат да дават са: как младите да харчат парите си и как да гледат децата си.
- Мъдрата жена дава възможност на децата си сами да открият верния път на базата на личния си опит. Мъдрата жена вярва в децата си. Тя не ги упреква, а ги окуражава и подкрепя във всяка една трудна ситуация.

6. Не спори, а изразява разбиране

- Умната жена влиза често пъти в спор както със собствените си родители, така и към тези на съпруга й. Отстоява своето мнение, независимост и желания. Понякога дори влиза в сериозен конфликт с тях, рискувайки да отблъсне по този начин мъжа до себе си.
- Мъдрата жена проявава разбиране и уважение към мнението на своите и неговите родители. Тя винаги е приветлива и усмихната, когато общува с тях. Изслушва ги, опитвайки се да разбере и вникне през тяхната гледна точка. Ако не е съгласна по даден въпрос с тях, тя все пак изразява и своето мнение, но го прави по изключително деликатен и ненатрапчив начин. С приятелски тон. С любов.

7. Не търси грешките в другите, а в себе си

- Умната жена иска да промени света, в това число и всички хора край себе си. Тя твърди, че знае всичко, лесно влиза в спорове, трудно се учи от грешките си. В резултат - накрая винаги остава сама и неразбрана, без да осъзнава, че причината за това се крие в самата нея.
- Мъдрата жена вижда грешките в себе си и се опитва да ги поправи. Мъдрата жена постоянно се променя, търси и обогатява. Тя е любознателна, обича живота и хората. Тя приема другите такива, каквито са, и се учи от всеки един от тях. Мъдрата жена не критикува, не съди. Мъдрата жена прощава.

8. Знае, че щастието никога не греши

- Умната жена мисли, че щастлив е онзи, който е прав.
- Мъдрата жена знае, че прав е винаги този, който е щастлив!