Умелото водене на разговор по телефона е важно условие за успешен бизнес. Както любезният тон и запазването на спокойствие при отказ, съществуват още правила за ефективен диалог по телефона. С тях винаги ще бъдете разбрани правилно без недоразумения и прибързани решения.

Ето 7 съвета за умело водене на разговор по телефона:

Обаждайте се с ясна цел

Преди да наберете всеки телефонен номер, бъдете на ясно защо се обаждате. Дали да поздравите, да разкажете, да уведомите, да се защитите или да предявите претенциите си и т.н. Културата на общуването е водеща независимо от повода за телефонното обаждане.

Записвайте важните факти

Запишете предварително важните моменти и няма как да пропуснете да ги споменете. Тъй като разговорът често тръгва в друга посока, записването помага да обмислите допълнително резултата от този разговор.

Подължава>>>

Ценете своето време и времето на другите

Обмислете началото на разговора и не забравяйте, че бизнес разговорите по телефона е наложително да бъдат конкретни. Правете паузи, за да чуете мнението на събеседника. Бедете ясни и кратки без излишни обяснения. 

Бъдете готови да отложите разговора за по-късно

Въпреки брилянтното ви предложение и чаровен глас, често може да чуете, че в момента не е удобно.  Бъдете толерантни. Приемете този отказ с готовност да определите нов по-късен час, който ще бъде еднакво удобен и за двете страни.

Оставяйте съобщения

Може да се случи да не отговорят на телефонното ви позвъняване. Винаги оставяйте съобщение с повода за обаждането. Деловите хора изключват звука по време на срещи, но връщат обажданията, особено когато сте оставили молба за това.  

Продължава>>>

Ползвайте слушалки и хендсфри

Така ще имате свободни ръце да направите справка или да запишете нещо на компютъра. Още повече, продължителните разговори с телефон в ръката едностранно натоварват врата. Водят до болки и схващане на вратните мускули.

Запазете своята женственост и по телефона

Любезният мил женски глас може да отвори "тежки врати". Не ругайте, по-добре затворете в момент на недоволство в разговора. Женският смях допълнително представя вашето благоразположение и позитивизъм, което също би помогнало за добрия край на разговора.