На 10 август в България се отбелязва Професионалният празника на готвачите. Като обикновени ценители-потребители решихме да го отбележим със селекция от приятни места за хапване и пийване. Пък готвачите нека първо добре си свършат работата, за да останем доволни, а после да празнуват. 


„СкараБар” в парка „Заимов”
В София има 3 ресторанта с това име. Нашият любим „СкараБар Сфумато”има предимството да разполага с отвореното пространство на парка, което му позволява да има много места, романтични люлки, хванати за клоните на дърветата и осветление, което е особено романтично в нощния мрак. Тук следват принципа „Наистина вкусната храна не трябва да е задължително скъпа или сложна” , който ние категорично одобряваме. Интериорът на вътрешната част и на тоалетните има своите грабващи акценти, като арт снимки по стените, стари соц табели, забавни надпис, покривките от крафт хартия и крушки с кабели вместо претенциозни лампи. В кюфтетата и кебапчетата не слагат нищо друго, освен истинско месо, зеленчуците са печени на грил, а шоколадовият сладкиш с ментов сладолед те кара да възкликнеш от доволство!

Снимка: skarabar.com

Бистро Pesтo
Малко уютно местенце в центъра на София, където можеш да отидеш само леко да хапнеш, а неволно да прекалиш. Панините, които правят, са истинска италианска приказка - хрупкави хлeбчета, погалени от доматена паста, прегърнали патладжани на скара,италиански колбаси и моцарела, а в допълнение ароматен зехтин, риган и босилек. В бистрото приготвят ястия с известния италиански салам Вентричина, който се произвежда в селцето Kronyaleto, провинция Терамо, от чисто свинско месо, с добавка от хляб, чесън, портокалови кори, люти чушки и розмарин. Ако си поръчате чаша вино, ще ви го донесат заедно с кростини с домати, които се приготвят на място. В Pesto ще пиете кафето си в прекрасните дизайнерски чаши на Екатерина Лашова, които ще го направят още по-вкусно.

 

Щастливото прасе Food and Cocktails
Заведението предлага американска, азиатска фюжън и морска кухня.Има обедно меню, за което може да се информирате предварително от Facebook страницата им - гаспачо с пъпеш, краставица, зелена чушка, селъри и мента; тортия с картофи, тиквички, билки, Чар Суй - печено свинско контра филе, мариновано със соев сос и саке, жасминов ориз. В Щастливото прасе готви Силвия Атанасова – чаровницата, известна от кулинарното риалити - Lord of The Chefs. В заведението се предлагат и страхотни авторски коктейли - бърбън и сладко от зелени смокини, блъди мери, което прилича повече на бурканче с лютеница и винтидж дайкири с бурбонска ванилия, лимонова трева и лайм.

Снимка: Facebook

 

33 гастронавта
„Гастронавтите” предлагат от хамбургери, през френска, гръцка и средиземноморска, кухня, до Душевна храна. Ако всичко онова, с което се хранят не вкусовите рецептори, е душевната храна, то тук има много за гледане - уютна атмосфера в пастелни тонове – бели маси, бежови столове (33 в долната част); за мирисане - големи саксии, пълни със свеж здравец; и за слушане – лека chill out музика. Предлагат чудно обедно меню, което е всичко друго, не не и клише - прeсни равиоли със сиренa и сушен хайвер, октопод с картофено пюре и маслено-лимонов сос, пъстърва на грил със зелена салата, биволска моцарела с три цвята чушки и квасен хляб на фурна и други. По традиция посетителите тук облизват пръстите си на петлето на тиган, калмарите с йогурт сос и скаридите на плоча с аншоа и масло. А най-хубавото е, че заведението ползва много кратка лятна отпуска – само 5 дни, което означава, че можем да се наслаждаваме на вкусната храна, без голяма пауза.

Снимка: Facebook

Винен бар Grape Central
Grape Central е запазил духа на миналото на старата софийска пекарна, в която се помещава, но в интериора му личи и много иноваторски дух – ниши в пода, пълни с бутилки вино, на които може да се полюбувате през стъкления капак. Виненият бар предлага над 300 избрани вина, някои от които и на чаша, което дава свободата с предястието да пиеш един вид, с основното – друг. Тук може да опитате класически ястия като кюфтета на тиган с картофено пюре и зелена салата, а също и кулинарни сонати като таратор с червено цвекло и пресен босилек и фритата със сирена и еленски бут. Мястото е подходящо както да заведете голяма група приятели, така и да поседите в усамотение, в компанията само на чаша хубаво вино. Изчакайте само да дойде 1 септември, защото в момента са в отпуска.

„Старци разбойници” във Варвара
Вълшебно арт местенце с вкусна и достъпна кухня. Освен типично морските ястия – риба, скариди, и т.н., които са задължителни за всяко заведение на морето, тук може да опитате содени питки, орехова разядка, булгур със зеленчуци, патладжан на скара, джолан и страхотен миш-маш. Запазена марка са „Разбойническата салата” и домашният сладолед. Чаша домашна ракия или домашно розе ще подсилят апетита и ще вдигнат градуса на настроението ви. Докато чакате поръчката пък, с удоволствие може да се насладите на интериора, събрал по малко от домашния уют и артистичността на галериите, за да го превърне в микс от цветове, светлина и форми.

Миден ресторант с ферма Дълбока
Мидената ферма Дълбока предлага много приятна гледка, особено вечер, когато залязващото слънце буквално хвърля последните си лъчи в пълнените миди с плодове, които сте си поръчали за десерт. Ресторантът е разположен в залива на нос Калиакра. В интериора му няма нищо кой знае колко впечатляващо – дървени маси и пейки, мрежи, желязна ограда, бели кръгли камъни по земята, но, както казахме, гледката е магическа. Менюто включва разнообразие от миди, които се доставят директно от фермата в близост – натурални, с лющян, с чеснови трохи, с кисело зеле и ананас, с ябълки и тиква и т.н. Предлага се и разнообразие от пелагични и бентосни черноморски риби.

Снимка: Росица Николова



*Селекцията не претендира за изчерпателност, само за фино небце.