През зимата е напълно нормално да изпаднем в депресия. Дните са кратки и мрачни. Студено е. Храним се по еднообразно. Нямаме толкова социални контакти както през лятото. Тук публикуваме съветите на Катерине Шафлър, която е терапевт в Google и се грижи точно за добрата кондиция на служителите в технологичния гигант.

1. Упражнения – поне по 10 минути на ден

Дори 10-минутна физическа активност подобрява кръвообращението, а оттам и състоянието на мозъка. Ако пуснете любима музика, ефектът ще е още по-добър.

2. Светлинна терапия

Забравете за сумрака, при който светлината в стаята идва основно от телевизора или компютъра. Пуснете всички лампи вкъщи. Дори можете да запалите и някоя свещ, това винаги подобрява настроението.

3. Разходки

Това не отменя упражненията от точка 1. Трябва да се излиза всеки ден, дори да не е слънчево. Дори в облачно време човек поема освен свеж въздух и така нужната му светлина.

4. Придайте цвят на ежедневието си

Цветовете могат да имат доста голямо влияние върху апетита, настроението, концентрацията, усещането за спокойствие и т.н. Неслучайно арката на една известна верига за бързо хранене е жълта, а не синя. Вкъщи можете да сложите пердета в топли цветове, като същото важи и за възглавниците. Пийте чай и кафе от цветна чаша. Преместете дивана по-близо до прозореца, където има повече светлина.

5. Консултирайте се с лекар

Споделете с лекаря как се чувствате. Нека ви препоръча правилната доза витамин D, който през зимата е дефицитен в организма ни. Ако прецени, докторът ще ви предпише и други медикаменти.

6. Срещайте се с повече хора

Срещайте се с повече хора, бъдете сред хора. Вместо да пазарувате от малкото магазинче в квартала, идете в голям супермаркет. Идете на кино, театър или друго подобно събитие.

7. Направете нещо. Каквото и да е.

Можете да предприемете акупунктура, медитация, уроци по танци или каквото и да е друго. Няма значение какво. Самият факт, че правите нещо различно, ще ви подейства благоприятно.