Ако сте интроверт, може би често ви се е случвало да се почувствате неразбрани или пък да бъдете критикувани от близки и приятели, че сте твърде тихи, вглъбени в себе си, свити и притеснителни. вероятно добре ви е познато и усещането, че околните обичат да тълкуват определено ваше поведение напълно погрешно. Ако сте екстроверт пък със сигурност сте убеден, че казаното по-горе, отнасящо се до интровертите и тяхната вглъбеност е напълно вярно. Е, шансът ви да сте прави е почти нулев. Затова няма да е излишно да хвърлите едно око по-долу и да се запознаете с най-разпространените заблуди за интровертите:

1. Всички интровертите са срамежливи - и всички срамежливи хора са интроверти

Срамежливостта толкова често се бърка с интровертността, че двете думи често пъти дори се използват като синоними. Абсолютно погрешно! Някои специалисти определят интровертите като личности, нуждаещи се в някои моменти да останат сами със себе си.

Според експертите проявите на стеснителност и нежелание да се общува са резултат на ситуации, предизвикващи определено чувство на несигурност, дискомфорт или тревожност. Истината е, че много интроверти са изключително общителни, забавни хора, притежаващи весел и приятен темперамент. Те могат да се уверени и спокойни в един момент, в дадена обстановка, сред определена група от хора, но в друга да се свият за известно време в черупката си. Това обаче изобщо не означава, че те са срамежливи. Същото с пълна сила важи и за екстровертите. В дадена ситуация те могат се почувстват несигурно и неудобно в компанията на определена група хора. В друг момент и ситуация пък да се почувстват прекрасно.

20 признака, че си скрит интроверт >>

2. Интровертите не обичат да бъдат около хора

Въпреки че като цяло интровертите по-често имат нужда от усамотение от своите колеги – екстровертите, това не означава, че първите са антисоциални или не търпят компанията на други хора край себе си. Абсолютна заблуда! Те просто се наслаждават на социално взаимодействие по по-различен начин от този на екстровертите. Оттук идва и погрешното впечатление у много екстроверти, че техните събратя са чиста проба мизантропи.

Не! Интровертие, уверяват специалистите, могат да контактуват със значително по-тесен кръг от хора, но по-качествен. Това, в повечето случаи, според психолозите, е резултат на по-чувствителната натура на интровертите, както и от огорченията и разочарованията, които те са изпитали вследствие на общуването с по-широк кръг от хора.

10 неща, които екстровертите обичат >>

3. Интровертите не са добри лидери или оратори

Друга разпространена заблуда е, че интровертие изобщо не обичат публичните изяви. В противовес на тази илюзия е фактът, че светът познава достатъчно много известни личности, които са интроверти, и в същото време – големи лидери и оратори – Ейбрахам Линкълн, Бил Гейтс, Ганди, Мартин Лутер Кинг и още безброй други имена, известни на света с публичните си изяви и велики идеи.

Според психолозите интровертите могат да бъдат дори по-добри оратори от екстровертите, именно заради способността им да обличат думите си с по-дълбок емоционален заряд.

4. Интровертите са негативни личности

Широко разпространен стереотип е, че интроверт е равно на песимист. Всъщност схващането, че интровертите са склонни към негативно мислене идва от екстровертите, които твърде лесно изпадат в меланхолия, ако не прекарват достатъчно време в контакт с други хора. Тъй като те се чувстват тъжни, когато са сами, считат, че интровертите са перманентно потиснати и мрачни, след като не общуват с достатъчно много хора, уверяват специалистите.

В действителност, интровертите наистина са по-склонни да се затварят в себе си, но не го правят, защото са тъжни или самотни, а по-скоро, за да преосмислят и анализират ситуацията. Вглъбяването при интровертите, според психолозите, е не отрицание и бягство от проблемите, а креативен способ да се справят с тях.

Оптимист срещу песимист >>

5. Интровертите са по-интелигентни и креативни личности от екстровертите

Много от най-известните художници и мислители в цялата човешка история, като Алберт Айнщайн, Марсел Пруст и Чарлз Дарвин например, са били смятани за тихи и срамежливи личности. Поради този факт съществува схващането, че интровертите са по-интелигентни, по-умни и креативни от екстровертите. Преди всичко трябва да се отбележи, че интроверт по рождение не означава мислител по рождение. Светът познава съзидателни и високо интелигентни личности, които са екстроверти.

Действително интровертите са по-склонни да подлагат всичко на по-дълбок анализ, разсъждения и обстойни сравнения, но това в никакъв случай не означава, че са по-надарени в интелектуално отношение. Т.е. психолозите са единодушни, че нивото на интелигентност в никакъв случай не се влияе от психологическия тип и темперамент на личността.

6 интелигентни жени, които не познавате. А трябва! >>

6. Лесно е да кажеш дали някой е интроверт или екстроверт

Отново мит! От всичко гореказано, смело можем да заключим, че едва ли е толкова лесно (колкото със сигурност повечето от нас са си мислели досега) да различим интроверта от екстроверта. Може да си екстроверт и да обожаваш усамотението с хубава книга в ръка, може и да си интроверт, който полудява от радост при всяка покана за купон. Е, дори и да си някъде по средата, със сигурност плачеш, когато ти е тъжно, смееш се, когато ти е забавно и полудяваш от щастие, когато се влюбиш, нали? ;)