Студеният декември дойде и сложихме празничната украса. Време е да мислим какво да оставим под елхата, за да зарадваме близките си. Коледа е празникът, който поставя в центъра общото, семейно щастие. Може би това го прави и най-подходящият период от годината, в който да мислим повече за другите.

Температурите падат, а доброволчеството се увеличава и топли сърцата. Ето и 5 възможности да бъдем полезни и да дарим топлина през студения декември:

 

Дари играчка

Инициативата: Коледа е един от любимите детски празници и причината е моментът на изненадата под елхата. Коледната инициатива на сдружение Holiday Herous е за даряване на играчки. Събраните играчки ще зарадват 5000 семейства в затруднено положение от цялата страна, които ще получат празнични пакети в домовете си.

Как да се включите:

Оставете плюшена играчка за нуждаещо се дете в някой от 4-те обекта на кафенето Green Deli Cafе в периода 1-11 декември. Сдружението провежда тази акция и в Mall of Sofia от 1-15 декември.

Инициативата: Операция ,,Плюшено мече“ и коледната й кампания „Подари играчка“ вече е в разгара си. На уеб адреса на кампанията има изображение на българската карта с всички градове, които са част от инициативата. Там може да видите къде в страната има семейство, нуждаещо се от подарък.  

Как да се включите:
Купете, опаковайте и изпратете играчк аподарък. Единственото условие при включване е играчката, която изпращате, да е нова. Можете да се информирате кой вече си има доброволец и кой все още чака своя на www.plushenomeche.org/otb/. Кампанията продължава до 8 декември.

Снимка: Istock.com

Избери Коледен базар

Инициативата:
Да дарим 2 пъти – веднъж с процент от покупката и втори път при самото подаряването. Коледните базари през декември ни дават тази прекрасна възможност. Просто изберете кой и къде!

Как и къде да се включите:

От 12 до 14 декември включително, WWF организира ново издание на коледния си базар. В него ще вземат участие множество български творци, които ще дарят част от приходите за опазване на българската природа. От там може да си купите ръчно изработени бижута и коледна украса, рисувано стъкло, истински фосили, изкусителни шоколадови бонбони и био червено вино. Мястото е Бизнес Парк София, а при покупка участвате и в томбола с награди.

Сердика Център е домакин на друг коледен базар - ,,Подари мъничко вълшебство“. Той е организиран от фондация ,,Нашите недоносени деца“ и е в подкрепа на преждевременно родените бебета. Коледният базар се провежда за шеста поредна година.  

Подари календар

Декември е последният месец от тази година и наближава денят за смяна на календара. Приходите от календари отиват за различни благотворителни инициативи.

Инициативата: Animal Rescue се опитва да подобри живота на изоставените кутрета и набира средствата, чрез красив календар. Моделите за календара са 12 малки кутрета от приюта „Ферма“.

Как да се включите: Може да си закупите календарите от магазини или да ги поръчате онлайн.

Инициативата: Pet Sisters се издържат единствено и само от доброволни дарения. С приходите от календарите ще се съберат средства за грижа и лечение на изоставени и животни в беда.
Как да се включите: Просто си купете календар. Можете да ги откриете във ветеринарни клиники - ,,Добро хрумване“, ,,Вас вет“, ,,Роял“, ,,Джуалай Вет“, ,,Сити Джънгал“.

Подари празнична картичка

Коледните картички са красивата част от традицията. Те предават послание и усмихват. Можем да подарим картичка дори и на себе си! Картичките обвързани с кауза са често срещан и лесен начин да помогнем.

Инициативата: В интернет можете да откриете много възможности за благотворителна кампания с картички - БЧК и Уникард, „Аз нарисувах твоята коледна картичка“ и коледни картички И АЗ МОГА / I CAN TOO, 2017.

Как да се включите:
Разгледайте каталозите. Има коледна колекция картички, с която можете да зарадвате близък и да помогнете на дете в нужда.

Танцувай на коледно парти

Коледните партита са доста популярни и забавни. Хубавото е, че можете и да помагате докато се вселите.

Инициативата: Kizomba Maniacs е школа по кизомба танци, която кани желаещите на голямото си коледно парти. Ще можете да се насладите на компанията на млади и усмихнати хора, които обичат танците. Уютна коледна обстановка, чаша топло питие и нежна музика. Средствата събрани от партито ще са в полза на организацията Animal Rescue Sofia и ще подпомагат каузата им за защита на животните.

Как да се включите:

Участвате с присъствие и добро настроение. 15 декември, петък, от 22:00 часа в Galaxy Life Club ще можете да танцувате и да помагате. Повече информация за събитието, може да откриете на тази фейсбук страница.

Организирайте парти

Инициативата: Съберете екип за ,,Коледни чудеса“ като обвържете партито си с доброволческа кампания. Такава е целта на фондация „За нашите деца“, които от 5 години дават тази възможност със своята инициатива ,,Тази Коледа чудесата правите вие...“.
Те сплотяват колеги или просто помагат на приятели да си изкарат хубаво, като всички заедно могат да помагат. Така вместо да се сдобиете с коледен подарък от партито, може да подкрепите семейство в безизходица или дете с увреждания, което има желание за развитие.

Как да се включите:

На уеб страницата www.yourmiracles.eu/ може да разгледате 12 идеи и планове за организиране на коледни партита - коледно караоке, стенд ъп комеди, кино и др.  Избирайки една от идеите, вие се включвате и към благотворителна кампания, поставяйки коледен буркан за благотворителност на партито.

Възможностите да помогнем, докато празнуваме са много. Оглеждайте се и със сигурност ще намерите вашето вълшебство