Шри Ланка, известна още като Цейлон, е малка тропическа островна държава, разположена близо до южния бряг на Индия. Освен с кралската кокосова палма, която се отглежда единствено там, Шри Ланка е известна и с неизменно красивите си природни и архитектурни забележителности, с които се превръща в притегателен център за туристи  от цял свят. Ще ви представим някои от тях, които не бива да пропускате да видите, ако решите да  попътувате натам. Ако пък нямате тази възможност, с тази виртуална разходка ви уверяваме, че със сигурност ще почувствате приказното великолепие на една красива и древна страна с над 3000-годишна документирана история.

Гале

Пристанището Гале, четвъртият по големина град в Шри Ланка, е основано от португалците през 16-и век. Холандците го завладяват през 1598 г. и унищожават всички материални следи от португалското присъствие в него, изграждайки своя собствена крепост върху площ от 36 хектара, която днес е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Най-добрият оцелял образец на европейски укрепен град в Южна Азия. Особено впечатляващ със своята смесица от западна архитектура и азиатски традиции. Разположен е на южния бряг на Шри Ланка, на 6 км северозападно от Унаватуна и на 116 км южно от Коломбо. Градът е известен с  Холандската си крепост и унаватунския си бряг. Най-подходящото време за посещение е от октомври до април.

Японска пагода на мира, гора Румассала, Гале, Шри Ланка

Горският резерват "Синхараджа"

Намира се в югозападната част на острова, на североизток от Гале. Известен още като "Царството на лъва" тук се намират последните запазени тропически дъждовни гори на Шри Ланка. Тук може да срещнете редки видове птици, бозайници, влечуги, земноводни и пеперуди. Сред  редките птици на резервата например са червеноликата малкоха, шриланкската синя сврака, белоглавият скорец, зеленоклюната кукувица и др. Флората на "Синхараджа" е представена от тропически вечнозелени дъжодовни гори, някои от дърветата в които достигат височина 47 м. Най-подходящото време за посещение са месеците август и септември и от януари до април.

Червенолики малкохи, резерват "Синхараджа", Шри Ланка

Крепостта Сигирия

Наричат я Осмото чудо на стария свят. Сигирия е бивша столица на Шри Ланка, построена по времето на крал Касаят (477-495 г. сл. Хр.). Издигната на стръмен гранитен връх, стърчащ на 370 м от околния терен. Крепостта – обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство - представлява най-добрият образец на древен азиатски град и свидетелство за постиженията на градоустройството в страната.

Цитаделата е построена във формата на лъв, готов за скок, а първоначалният вход на огромното каменно съоръжение е бил през устата му. Днес от фигурата на лъва са останали единствено гигантските му лапи, но неговите очертания все още доминират пейзажа на околните поля. На средата на пътя нагоре по скалистия склон се намират красиво оцветени гигантски скулптури на млади момичета. В Сигирия е запазен фантастичен комплекс от геометрично оформени градини, езера, фонтани и сгради. От върха на скалата може да се види прекрасният някога кралски басейн, тронът и останките от величествения дворец.

Водната градина е едно прекрасно място за отмора и наслада за очите. Тя е и удивителен пример за ранни познания по хидравлика. В нея има изкуствено езеро с дължина 12 км, както и множество по-малки езерца, водни резервоари островчета около един голям централен павилион.

Крепостта Сигирия, Шри Ланка

Анурадхапура

Разположен в централната част на Северна Шри Ланка, това е най-големият монашески град на стария свят и столица на 113 крале. Тук може да се насладите на едни от най-величествените дворци, паметници и манастири на Шри Ланка. Преоткрит през 19-и век иобявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Основните забележителности на града, които дълги години остават скрити от гъстата джунгла, са Аукана Буда и стражевият камък в Тупарама. 13-метровата гранитна статуя на Буда, издялана през 5-и век, е направена с такава прецизност, че капките дъждовна вода, които се стичат по върха на носа на фигурата, падат на земята точно между палците на стъпалата й. За стражевия камък Тупарама се твърди, че е най-старата дагоба в Шри Ланка, издигнат на мястото, където била заровена една от ключиците на Буда.

Стражевият камък Тупарама, Анурадхапура - най-старата дагоба в Шри Ланка

Полонарува

Полонарува става столица на Шри Ланка след разрушаването на Андурадхапура през 993 г. Разположен стратегически при брода на р. Махавели, градът, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, преди да стане столица, служи за провинциална резиденция на владетелите. Известен е с брахманските паметници, сред които и колосалните полегнали и изправени статуи на Буда. Тук са запазени и монументалните руини на приказния град–градина, издигнат от Паракрамабаху I през 19-и век.

Статуя на Буда, Полонарува, Шри Ланка

Пещерният комплекс, известен като Златния храм на Дамбула

Дамбула е разположен на 19 км от Сигирия. Това е място, известно с пещерния комплекс, наричан още Златния храм на Буда. Разположен е в 5 пещери, въпреки че в района са документирани повече от 80 пещери. Обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, Златният храм на Дамбула е с тавани, покрити със сложно преплетени изображения, представящи сцени от живота на Буда. Тук могат да се видят статуи на Буда, на бодхисатвите (същества, помагаш.щина хората дапостигнат просветление), на крале и на богове. Дамбула е пълен с древни пещери, храмове и крепости. Градът е прочут още и с гората си от редки дървета и с планината от розов кварц.

Пещерният златен храм Дамбула, Шри Ланка, Снимки: Thinkstock/Guliver Photos