Горди сме, че името на българка се нарежда в номинации за интелигентни дами, „които разбират какво се случва”. Познавате ли Мария Попова и блогът й Brain Pickings? А трябва? Предисторията ли? Ето я...

Наскоро списание Wired публикува списък на най-добрите жени репортери, писатели и мислители в интернет – „хората, които разбират какво се случва”, както се изразява изданието. Категориите, в които са поставени дамите са култура, технологии, правителство и сигурност, бизнес, наука, дизайн. Списъкът е озаглавен „101 Signals”. От huffingtonpost.com направиха собствени номинации за достойните и интелигентни дами в интернет пространството. Смятат, че списъкът на списание Wired е крайно неизчерпателен... Резултатът е 28 жени – блогърки, репортери, автори и учени, които са достойни да влязат във всяка класация. Сред тях е и българката Мария Попова. Няма как да не започнем именно с нея.

Култура

Снимка: Twitter

Мария Попова е блогърка. Brain Pickings е мястото, където тя публикува откъси от непознати или забравени книги, забележителни карти и илюстрации, извадени от архивите. От HuffPost отбелязват, че блогът на българката е задължително четиво от години насам, оставяйки усещане за непрекъснат глад за знания за историята и човечеството.

Технологии

Снимка: Twitter

Джоана Стърн е репортер на американската телевизия ABC и отразява всичко свързано с нови джаджи и софтуерни подобрения, както и каква е ролята на технолигиите върху културата. Преди ABC тя е помогнала за реализирането на проекта The Verge – сайт, който следи всичко ново, което се случва в сферата.

Правителство и сигурност

Снимка: Twitter

Джилиан Йорк е директор на глобалната мрежа Международна свобода на изразяване (International Freedom of Expression) към Фондация Electronic Frontier и експерт по онлайн цензура и наблюдение. Тя пише постове в блог, посветени на правителството за Ал Джазира, а преди това е работила в Харвард – в изследователския център Berkman.

Бизнес

Снимка: Twitter

Хайди Мур е финансов и икономически редактор в Гардиън. Едновременно с това тя е много активна в Туитър, където анализира и предлага различна гледна точка на икономическите новини. Използва своятa колонка във вестника, за да обяснява на хората трудни за разбиране финансови факти.

Наука

Снимка: Twitter

Алис Парк започва с изследвания върху СПИН-а през 90-те, за да достигне до модерната медицина и технологии, които се използват днес. В момента е старши редактор в списание Time и един от най-обещаващите репортери, които правят проучвания и пишат в сферата на медицината, отбелязват от huffingtonpost.com.

Дизайн

Деби Милман е дамата вдясно, Снимка: Twitter

Предаванията Design Matters на Деби Милман в iTunes достигат до 50 хиляди сваляния месечно, и ако прегледате подкастовете, ще разберете защо. В последните 4 години тя е интервюирала най-интересните и креативни хора в сферата на дизайна от цял свят. Никой не представя по-добре индустрията и вникването в нея, от Милман, сипят суперлативи от сайта HuffPost.

Целия списък с 28 интелигентни жени, които трябва да познавате, дори и списание Wired да не ги знае, може да видите тук.

 

  • Виолета Топалова за стреса, детската градина и най-красивото в живота й - децата
  • 21 вечни цитата от великите детски книги
  • Стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата
  • Отново на училище с МЕТРО: Купихте ли вече раница?
  • Стресът в началото на учебната година
  • Съби Попов – един баща за първия учебен ден, отговорностите и училищните спомени
  • Детето пред компютъра
  • Живи и будни сте били до днес, започва консервирането!
  • Първолаците по света (СНИМКИ)
  • Ненчо Илчев за сина си Момчил, бащинството, първия учебен ден и пакостите