Всеки има свой "емоционален език" за изразяване на любовта. Когато се срещнат двама души с различни маниери и езиков речник, трайността на приятелството им зависи от това, доколко всеки от тях ще усвои "емоционалния език” на другия и как ще ги използват помежду си.

Първи начин: Изразена любов чрез мили думи

Хората, които ни хвалят и поощряват, също откликват с взаимност, когато отправяме към тях думи, които ги утвърждават като ценна личност. Точно към такива хора изразявайте доверие в способностите им, отправяйте искрени комплименти и чистосърдечни похвали. Не пропускайте извиненията, след всяко изгрубяване. Не натяквайте за минали пропуски. Внимателният език говори за дълбоко чувство на обич. "Да обичаш дълбоко значи да забравиш себе си”, Русо.

Втори начин: Даване на пълноценно време

Ако имате приятели, които се оплакват, че не им обръщате внимание, това от което имат нужда е да им дадете нераздвоеното си внимание. Научете се да бъдете добри събеседници, като ги изслушвате внимателно, без да ги прекъсвате, за да разберете действително как се чувстват те. Важно е нераздвоеното ви внимание да е насочено към тях, като участвате заедно в дейности, към които те проявяват интерес. Бъдете с тях, като осъзнавате, че присъствието ви е жизнено важно за приятелството ви. Любовта е нещо, което вършим за някой друг, а не нещо, което правим заради себе си.

Трети начин: Поднасяне на подаръци

Подаръкът е символ на грижа и любов. Достатъчно е човек да си помисли: "Той/тя са мислили за мен." Няма значение дали подаръкът е струвал пари. Има значение фактът, че някой е мислил за някого. И не само е мислил, но е положил усилия да намери и поднесе нещо. Точно на такива хора правете подаръци. За човека, чийто "емоционален език" за изразяване на любовта е получаването на подаръци, цената най-често няма голямо значение.

Четвърти начин: Готовност за помощ и подкрепа

За някои хора най-разбираемият израз на любов и приятелство е, когато някой им помага и ги подкрепя. Ето как разбират те нещата: "Ти мислиш за мен и държиш на мен, щом доброволно ми даваш от времето и усилията си." Вслушвайте се в молбите им и се стремете да им служите, така че да ги зарадвате. Правете го доброволно, но не по задължение. Безценно е присъствието ви по време на кризисен период в живота на приятел, когото обичате.

Пети начин: Физическо изразяване на любовта

Физическият допир обикновено изразява приемане, подкрепа и любов. Разбира се, познато ни е какво значи една прегръдка в труден момент. Топлата съчувствена прегръдка казва много повече от думите. Но, да не правим грешката да съдим по себе си за това, което е приятно на другите. Изглежда, че любовта не е нещо, което може да се опише, ТЯ трябва да се усети. Любовта е смисълът на целия живот. Променя съзнания, срива стени, върши чудо след чудо.

Това е част от разговора в студиото на  bTVRadio със Светослав Николов, радиоводещ на предаването "За София”, излъчен на 10 февруари 2015г. Целият разговор може да чуете от аудиозаписа "Изразената любов", публикуван в началото.