Възхищавате се на героини като Елизабет Гилбърт от “Яж, моли се и обичай”, тръгнала сама из Европа или Черил Стрейд и приключенията й в дивото. И ние. Често подобно начинание е свързано с желанието за уединение и размисъл. Нуждата да се откъснем от заобикалящия ни свят и да се отдадем на нови преживявания. Вълнуващо начинание, криещо в себе си изобилие от възможности и предизвикателства.

Какво трябва да знаем преди да тръгнем надалеч?

Подготовката: Едно пътуване (каквото и да е то) трябва да е добре организирано. Дрехи, козметични продукти, аптечка – всичко трябва да бъде обмислено, така че да бъдете подготвена за (не)очакваното. Забравете за любимите ви козметични процедури, мисията ви е от друго естество. 

Бюджетът: Винаги предвиждайте средства за извънредни ситуации. В живота хората не са толкова отзивчиви и отворени към пътешествениците, търсещи подслон или превоз до следващата им дестинация. Това не е като по филмите.

Езикът: Дори да владеете английски, френски, немски или друг чуждестранен език, това не е гаранция, че там накъдето сте се запътили ще говорят един от тях. Бъдете готови да комуникирате със знаци – ако трябва преговорете някои от основните жестове на езика на тялото.

Интеграцията: Усещането за свобода е красиво. Предвид предстоящото пътуване се чувствате силна и въодушевена, но не забравяйте да се информирате за местността, която ще бъде част от вашето кръстосване на пътища. Научете повече за културните обичаи, социални норми и също така мястото и ролята на жената в дадената общност.

И не на последно място, увереността: Бъдете решителни, но бднителни. Припомнете си какво са ви казвали като дете: “не се доверявайте на непознати!” Клише, но има толкова истина в тази приказка. Това че сме големи хора, не означава, че трябва да бъдем безотговорни. Преди всичко – вярвайте на себе си и никога не забравяйте да се доверявате на своята интуиция.