Днес, 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим. Традицията е подета от Световната здравна организация през 1987 г., а първото честване е било отбелязано през 1988 година. Целта на инициативата е да обърне вниманието на обществото към проблема, към нарастващото потребление на тютюневи изделия и свързаните с това рискове за здравето.

цигараЕто няколко тревожни факта, които Световната здравна организация е публикувала на сайта си:

  • Цигарите убиват половината от пушачите
  • "Тютюневата" епидемия убива годишно близо 6 милиона души
  • Без спешни мерки, броят на жертвите на тютюнопушенето могат да нараснат на 8 милиона годишно до 2030 година
  • Повече от 80% от общо 1 милиард пушачи в света, живеят в развиващи се и бедни страни
  • Общото потребление на тютюн в глобален мащаб расте главоломно

Тазгодишният фокус в Деня без тютюнев дим е „Рамковата конвенция за контрол на тютюна” на СЗО. Тя е първият международен договор за обществено здраве в света, влязла в сила през 2005 година. Днес тя е ратифицирана от 172 страни в цял свят, включително и България.

В страната Денят без тютюнев дим ще бъде отбелязан с редица събития. В София ще се проведат безплатни консултации за бременни жени в градинката пред „Кристал" и ще се събират подписи срещу тютюнопушенето. Те ще станат част от международна стена срещу вредния навик, която ще се построи в Индия с помощта на Световната здравна организация.

На специална пресконференция здравният министър Стефан Константинов, директори на АГ болници в София, както и представители на „Искам бебе" и „Зачатие" ще представят вредата от цигарите върху бременността.

Във Варна ще се проведат демонстрации на пушещата кукла „Сю" пред ученици от V до VІІ клас от цялата област. В музея „Човекът и неговото здраве" ще се проведат беседи на тема „Тютюнопушене и здраве".

Ако сте решили да отказвате цигарите, то днес - 31 май, когато всички институции, будни граждани и организации алармират за вредата от тютюнопушенето, е най-подходящият ден да го направите.