.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

24 часа без тютюнев дим

| преди 6 години
Как да спрем цигарите?
Ако сте решили да откажете цигарите, днес, 31 май е най-подходящият ден от годината да го направите. Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
31 май е обявен за Световен ден без тютюнев дим

Днес, 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим. Традицията е подета от Световната здравна организация през 1987 г., а първото честване е било отбелязано през 1988 година. Целта на инициативата е да обърне вниманието на обществото към проблема, към нарастващото потребление на тютюневи изделия и свързаните с това рискове за здравето.

цигараЕто няколко тревожни факта, които Световната здравна организация е публикувала на сайта си:

  • Цигарите убиват половината от пушачите
  • "Тютюневата" епидемия убива годишно близо 6 милиона души
  • Без спешни мерки, броят на жертвите на тютюнопушенето могат да нараснат на 8 милиона годишно до 2030 година
  • Повече от 80% от общо 1 милиард пушачи в света, живеят в развиващи се и бедни страни
  • Общото потребление на тютюн в глобален мащаб расте главоломно

Тазгодишният фокус в Деня без тютюнев дим е „Рамковата конвенция за контрол на тютюна” на СЗО. Тя е първият международен договор за обществено здраве в света, влязла в сила през 2005 година. Днес тя е ратифицирана от 172 страни в цял свят, включително и България.

В страната Денят без тютюнев дим ще бъде отбелязан с редица събития. В София ще се проведат безплатни консултации за бременни жени в градинката пред „Кристал" и ще се събират подписи срещу тютюнопушенето. Те ще станат част от международна стена срещу вредния навик, която ще се построи в Индия с помощта на Световната здравна организация.

На специална пресконференция здравният министър Стефан Константинов, директори на АГ болници в София, както и представители на „Искам бебе" и „Зачатие" ще представят вредата от цигарите върху бременността.

Във Варна ще се проведат демонстрации на пушещата кукла „Сю" пред ученици от V до VІІ клас от цялата област. В музея „Човекът и неговото здраве" ще се проведат беседи на тема „Тютюнопушене и здраве".

Ако сте решили да отказвате цигарите, то днес - 31 май, когато всички институции, будни граждани и организации алармират за вредата от тютюнопушенето, е най-подходящият ден да го направите.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?