Животът продължава ако:

1. Оценяваме малките неща – независимо дали са малки или големи, видими или не – всеки един от нас е късметлия и би било добре ако сме благодарни за всичко, което имаме.

2. Осъзнаваме, че вече не сме на 20, не можем да купонясваме с дни и същевременно да ходим на работа – колкото и да не ни се иска, след 30 някои неща просто не са както преди. Може духом да се чувстваме на 20 години, но за да си осигурим един пълноценен начин на живот е редно да бъдем реалисти.

3. Създадем спестовен влог – никога не е късно да вземем правилно решение и да помислим за бъдещето. Размерът на вноските няма особено значение – колкото, толкова – стига да е редовно. В един или друг момент ще сме приятно изненадани от себе си.

4. Се храним здравословно – или може би да започнем да готвим? Стига с тези полуфабрикати и бързи храни. Да, вкусни са, лесни за приготвяне, но никак не са здравословни. В тази връзка, коя е кухнята, която бихме искали да опитате? Може оттам да започнем, отбелязвайки началото на нов хранителен режим.

5. Работим над осъществяването на поставените от нас цели – някои ги наричат мечти, други цели, трети амбиции... щом една идея ни се върти в главата повече от един ден, това означава, че си заслужава да се замислим. Напишете списък с нещата, които бихте искали да постигнете и работете за осъществяването на идеите ви. 

6. Можем да обичаме – себе си. Да престанем да живеем в миналото, което няма на какво ново да ни научи и да спрем да се тревожим за бъдещето. Да живеем в настоящето и да се наслаждаваме на моментите, изпълващи нашето ежедневие. Обичайки себе си, си позволяваме да живеем свободно без да робуваме на предопределени социални догми. Обичайки себе си, позволяваме на другите да ни обичат. Хубаво би било ако спрем да се сравняваме с останалите.

7. Спим повече – сънят не е загуба на време. Той е жизнено важен за добрата физическа форма на всеки човек. Затова щом имате възможност отделете 20 мин. За следобеден съм. Не ви трябва нито повече, нито по-малко време, за да се регенерирате.

8. Започнем да събираме спомени, не вещи – пътувайте, излизайте, наслаждавайте се на живота. За какво са ни вещи, които така или иначе са със срок на „модност”. Един ден всичко ни омръзва, но спомените са вечни.

9. Създадем семейство – Не става въпрос за сватба, а за това да имаме още една добра причина да се „борим”.

10. Се заобиколим от правилните хора (приятели) - Аз + ти + той + тя + всички... списъкът може както да е дълъг, така и много къс. Броят няма значение. Качеството на приятелите е важно. Независимо колко са около вас, важното е взаимно да се ощастливяваме.

11. Умеем да преосмисляме нещата от живота – това е естествен процес от развитието на един човек, който с времето помъдрява. Постепенно мирогледът ни се видоизменя, което ни позволява да приемаме по различен начин трудностите – да балансираме положителното с отрицателното.

12. Сме по-щедри - към себе си и към останалите. Колкото повече даваме, толкова повече получаваме. Не говорим за материални неща, а за всички тези малки жестове, които в крайна сметка са големи.

13. Спрем цигарите и други пристрастяващи навици – за това определено трябва воля, но добре би било ако не бъдем податливи на тези нездравословни практики, които не ни правят услуга.

14. Имаме свой дом – дори да не сме богат наследник или известна личност, хубаво е да инвестираме в сигурността, осигурявайки покрив за нас и семейството ни... стига да знаем къде искаме да живеем. Ако сте гражданин на света, изборът е по-труден.

15. Си водим дневник – в който да записваме всичко за което сме си благодарни. Това конкретно упражнение ще видоизмени нагласата ни към самите нас и ще ни накара да забелязваме всичко, което сме постигнали вместо това, което не сме успели да свършим през деня.

16. Спортуваме – ако ви липсва мотивация, тренирайте с близък приятел.

17. Бъдем смели – предизвиквайте себе си с неща, които никога не сте правили, а само сте си мислили. Сега е моментът. Днес или утре, когато решите, но не се възпирайте. Откривайки нови хоризонти, може да намерите и себе си.

18. Се смеем по-често - Не само е приятно, но и здравословно. Смехът е най-доброто лекарство за един по-добър живот. Щом имате възможност, усмихвайте се – дори и на непознати по улиците. Да, в началото ще бъде неловко, но с времето ще бъдете изумени, колко много зарежда смеха.

19. Работим работа, която обичаме – Никога не е късно да смените професията, само и само да сте щастливи от това, което правите. Замислете се, не е ли по-добре да работите това, което не ви потиска и подтиква да броите часовете до края на работния ден?

20. Четем книги – обогатяващо е. Средно от пет до десет на година. Лятната почивка никога не стига, за да направим всичко, което ни се иска. Да го погледнем по следния начин: 12 месеца, 4 сезона, по 2 книги на период е добра норма. Нали!

Не отлагайте повече, действайте.