Оперните сцени – едни от най-завладяващите с величието и красотата си творения на човешкия гений. Постройките им впечатляват с ненадмината си пищност на бароковия стил и с елегантната изваяност на класицизма. Могъщата прелест на статуи и архитектурни форми ни приканват отдалече и магнетизират вниманието ни, а залите… залите… - те… ни омагьосват. И в мига, в който заструи музиката…, онази музика, докосната от безвремието, а ние, хората, които идваме и си отиваме, но имаме щастието да надзърнем и почувстваме нейната божественост, оставаме завинаги запленени…

Предлагаме ви да попътуваме за малко из грандиозните сцени, сътворени, за да дадат живот на едно непреходно изкуство. Пък вие, ако имате възможност, отделете време, посете някоя от тях и се насладете с цялото си същество на великолепната оперна музика. Няма да съжалявате!

Маркграфската опера в Байройт

Заради пленителния й интериор и ненаподобимата й архитектура в стил европейски барок, през 2012 година Маркграфската опера в Байройт бе обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Грандиозната сграда е издигната в периода 1746-1750 г. по проект на италианския архитект Джузепе Бибиена по поръчка на маркграф Фридрих и съпругата му Вилхелмина (сестра на пруския крал Фридрих Велики).

Пале Гарние в Париж

В превод от френски "Пале Гарние" означава Дворецът Гарние (на името на нейния архитект Шарл Гарние. Строежът й е завършен през 1875 година. Заради главозамайващата си архитектура (обсипана с внушителни статии и релефи фасада) и внушителния си интериор - голямо парадно стълбище, обширно театрално фоайе, заслужено е наричана най-красивата опера на света.

Таванът на Пале Гарние, изрисуван от Марк Шагал, Снимка: wikipedia.org

Таванът е същински шедьовър, изрисуван в пищни цветове от Марк Шагал през 1964 г.

Театър Естейт в Прага

Театър Естейт е най-старият театър в Прага и е известен с това, че в него Моцарт прави премиерата на "Дон Жуан" на 29 октомври 1787 година. В знак на уважение към великия композитор тук всяко лято се изпълняват творби от Моцарт под надслов "Моцартисимо”. Любопитното около този театър още е и достойният за подражание факт, че е оборудван със слушалки за хора със слухови увреждания и е достъпен за хора с инвалидни колички.

Ла Скала

Театърът "Ла Скала" е издигнат в рамките на две години – от 1776 до 1778 г. на мястото на църквата "Санта Мария дела Скала“. От тук и името на прочутия театър. Построен е в стил неокласицизъм, а акустиката в залата е една от най-съвършените и безупречни по света.
В превод от италиански – Стълбата. Това е светинята на италианците. Операта, прославила много оперни артисти по света. А за да стъпиш на нейната сцена, трябва наистина да си го заслужил. Тук истински възторг са предизвиквали гласовете на Райна Кабаиванска, Елена Николай, Гена Димитрова, Мариана Пенчева, Никола Гюзелев, Юлиан Канстантинов, Орлин Анастасов, Соня Йончева и др.

Метрополитън Опера в Ню Йорк

Метрополитън опера е една от най-грандиозните и известни опери в САЩ. Тук са се изявили цяла плеяда именити артисти със световна слава – певци и инструменталисти, диригенти, актьори и режисьори. Първоначално операта се е помещавала в една от сградите на Бродуей. През 1966 г. Метрополитън опера вече си има нова сграда с много по-добра акустика от същата в предхождащата – в Центъра на Линкълн за изкуства, и става част от цял комплекс от театрални сгради, сред които е и тази на Филхармонията на Ню Йорк.

Роял Опера Хаус

The Royal Opera House е разположена в един от най-колоритните квартали на Лондон – Ковънт Гардън. Операта е открита през 1732 година, по-късно и до ден днешен получава прозвището Кралски оперен и балетен театър. През 1856 г. театърът е опустошен от пожар. Две години по-късно сградата е възстановена, но отваря врати едва през 1946 г. благодарение на фонд, основан от икономиста Джон Кейнс. По това време в театъра е привлечен и Кралският балет. През 1735 година е открит първият сезон на хенделовите опери. Както е известно сред музикалните среди, много от опрените творби и оратории на Хендел са писани специално за известната тогава "Ковънт Гардън".

Към втора част >>
 

  • Замъците на Лоара
  • Уолонг – райската обител на пандите
  • Най-красивите плажове в света, които трябва да посетите – 2
  • Мадона предпочете културния пред морския туризъм
  • Най-красивите плажове в света, които трябва да посетите
  • 12 от най-красивите оперни сцени на света - 2 част
  • Джапанките в сака и... какво още?
  • На кану със Станислава Цaлова
  • Най-странните къщи в света
  • Защо на две колела е по-добре, отколкото на четири?