В желанието си да се отличим от останалите сме готови да постигнем невъзможното. Кои са най-интересните и впечатляващи рекорди, свързани с коледните празници? Кои са лицата, влезли безапелационно в Книгата на "Гинес"?

#Най-голямата плаваща коледна елха
Тя е висока 85 метра и всяка година се издига в лагуната "Родриго ди Фрейташ" в Рио де Женейро, Бразилия. Тежи 530 тона.

#Най-високата естествена коледна елха
Тя бе поставена за украса през 2011 г. в Гуаякил, Еквадор. Била закрепена върху метално скеле с височина 92 м, което да я крепи здраво. Заедно с 30-метровата основа, върху която била монтирана, елхата тежала 100 тона.на върха греела 6-метрова звезда.

#Най-голямата колекция от сувенири
Притежателят на най-мащабната колекция от коледни сувенири се казва Жан-Ги Лакер и е от Канада.неговата впечатляваща колекция включва над 25 хил. Предмета, събирани в продължение на 26 години. Сред тях има 2360 фигурки, 2846 картички от 33 страни, 1 312 салфетки с коледна тематика, 241 значки... това е официалната статистика, направена през миналата година. Сега вероятно сбирката се е увеличила още повече.

#Най-дългият пясъчен Дядо Коледа
За сътворяването на този дълъг 30-метра гигантски пясъчен Дядо Коледа са били необходими 1000 тона пясък. Той е направен от индийския художник Судрашан Паттанаик в Бхубанешвар, Индия.

#Най-големият снежен човек
Направен е през 2008 г. в САЩ. Височината му достигала до 37,6 м, а вместо ръце имал елхи – всяка по 3 м.

#Най-осветената елха
Най-греещата в светлини била елхата през 2006 г. в Кьолнската катедрала. Дръвчето тогава поставило рекорд за най-много лампички, запалени едновременно. На 22 декември върху елхата грейнали в един миг 150 000 лампички. Идеята била на телевизионен канал, с благотворителна цел.

#Най-скъпата коледна картичка
Била е продадена на търг през 2001 г . в Уилтшър, Великобритания, за над 25 хил. евро. Това е и първата коледна картичка (в тираж от 40 броя). Сър Хенри Коул направил поръчката, защото го мързяло да пише коледни писма до всички членове на семейството си. Това се случило през 1843 г.

#Най-големият Дядо Коледа
Той е висок 15,6 м и широк 11 м. Естествено, става дума за статуя. Фигурата е била поставена на входа на мол в Сингапур, тежала 2,5 тона и била изработена от метал и полиуретанова пяна.

#Най-скъпата елха
Била издигната през 2002 г. в клуба "Цунамачи мисуи" в Токио. Декорацията й се състояла от 83 бижута на обща стойност 16 млн. долара. Осем години по-късно в хотел Emirates Palace в Абу Даби украсиха 13-метрово дръвче с бижута и скъпоценни камъни за 11,5 млн. долара.

#Най-голямото струпване на елфи
Най-много елфи на Дядо Коледа – точно 800, си дали среща на едно място на 13 декември 2010 г. в Бриджънт, Южен Уелс. Този рекорд обаче беше "счупен" през 2014 г., когато пред търговския център се събраха 1,762 деца, облечени като елфите на Дядо Коледа.

#Най-големият светещ гирлянд
Австралийският адвокат Дейвид Ричърдс за втори път постави световен рекорд с коледни светлини през 2014 г., след като освети с тях мол в центъра на австралийската столица Канбера. 120-километровият коледен гирлянд е изграден от 1 194 380 коледни лампички.

Той представлява три свързани помежду си гигантски коледни подаръка и е най-голямото изображение, направено със светодиодните лампички. През 2013 г. австралиецът регистрира рекорд и за най-много лампички за украса на жилище, след като опаса дома си с гирлянд от 502 165 светлинки.

#Най-продаваната книга по време на коледните празници е... Библията. Тя е и най-продаваната за всички времена с над 1 млрд. копия.