Ех, книжките на 100-те национални турстически обекта. Вълнението от печатчето, постоянното каране на компанията да те чака и нейното постоянно мрънкане, че все се отклоняваш. "Опознай родината, за да я обкнеш." - това е и мото, и извинение. При това много убедително. 

Човешкото лице на разочарованието е моментът, в който установиш, че си си забравил книжката при посещение на някой от обектите. Човешкото лице на драмата е моментът, в който си носиш книжката, но спътниците ти (и по-конкретно: шофьорът) категорично откажат да скокнете до онзи град, "който е само на 76 километра от тук, а какво са 76 километра, тях и в града можеш да ги навъртиш, пък кой знае кога ще дойдеш пак тук..." Откакто в книжките има място и за марки, нещата добиват сериозни измерения. Нещо като Pokemon Go. 

Споменатото вече и мото, и извинение, при това много убедително, прехвърля няколко измерения, за да стигне до тук, когато вече не се събират печатчета от 100-те национални туристически обекта, а от 100-те национални кръчми. Защото... вероятно защото не познаваш наистина Родината, преди да си обиколил въпросните емблематични за нея места. Откакто се оказа, че не познаваш и Чужбината преди да си опитал местната кухня, нещата добиват сериозни измерения. Не е още като Pokemon Go, но ще стане.

Не на всички им се опознава Родината, но пък почти всички я обичат. По един или по друг начин, олицетворяваща се под израза "за едни майка, за други - мащеха". Ами и към мащехите развиваш някаква странна привързаност вероятно, имаш ли избор. Та така. Ако обичате Родината, но точното определние за вас не е "турист-авантюрист", то може би ще се припознаете под определението "турист-консуматор", "турист-на-маса", "турист-веселяк" (и по обектите можеш да се веселиш, при това няколко идеи повече, но сме на родна вълна и ще цитираме Алеко Константинов: "Разни хора, разни идеали.").

Къде са позиционирани 100-те национални кръчми? Из картата на цяла България.  "Земя като една човешка длан", а колко кръчми побрала. Ако се ентусиазирахте чак толкова много и ако все пак сме успели да ви намерим занимание за лятото, се чувстваме една идея по-пълноценни. Книжки можете да си закупите от въпросните национални кръчми. Или благодарение на дигитализацията да се сдобиете с такава онлайн. 

100-те национални кръчми могат да изиграят и друга чудесна роля. Ако и вашите шофьори и спътници отказват да ви метнат до въпросния град, "който е само на 76 километра", то може и да ги изкушите с някоя национална кръчма. Защото любовта няма измерения. А обичта към Родината може да е поне двуизмерна.