Всеки е използвал оправданието „Нямам време“, поне веднъж в живота си, когато стане въпрос за последната книга, която е прочел.

С тази разлика, че когато разполагаме с време, не знаем кое заглавие да изберем. Може следващото ни четиво е сред 10-те предложения , които следват?!

1. "Спасителят в ръжта", Дж. Д. Селинджър

Естествено, започваме с една класика в литературния жанр. Хубавото при "Спасителят в ръжда" е, че е роман, който се въвлича читателя по такъв начин, че той не иска да пусне книгата. Същевременно писанието е сравнително кратки и спокойно може да го прочетете в рамките на един или два дни.

2. "Великият Гетсби", Ф. Скот Фицджералд

Пагубна любовна история, която би разтуптяла и най-закоравялото сърце. Без съмнение ще прочетете романа на един дъх и дори няма да усетите как се влюбвате във Фицджералд и героите му.

3. "За мишките и хората", Джон Стайнбек

История за истинското приятелство, което понякога изисква неочаквани жертви. Кратък, но наситен с емоции, "За мишките и хората" дълго ще остане в съзнанието ви.

4. "Фарс, или никога вече самота", Кърт Вонегът

Не всеки харесва Вонегът, но в някои случаи именно в това се крие чарът му. Молим ви единствено да му дадете шанс – току виж се превърнал в един от любимите ви автори.

5. "Естествен роман", Георги Господинов

 

Би било срамота да не обърнете внимание на поне един от големите български писатели. Георги Господинов очарова с необичайния си стил и умението да си борави с думите така, както малко други могат. "Естествен роман" е живото доказателство.

6. "Боен клуб", Чък Паланюк

Друга класика, която не може да пропуснете. Мистерия, психологизъм и напълно неочаквани обрати – ако не сте гледали екранизация, определено си заслужава да хвърлите едно първо око на романа.

 

7. "Среднощен експрес", Били Хейс, Уилям Хофър

Сигурни сме, че сюжетът на "Среднощен експрес" ще ви хареса.

8. "На изток от запада", Мирослав Пенков

Мирослав Пенков определено знае как да грабне читателя с историите си. Ако сте почитатели на краткия разказ, то тогава "На изток от запада" е перфектното четиво за вас.

9. "Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)", Е. Е. Къмингс

Е. Е. Къмингс трябва да бъде четен насаме, защото ще оголи душата ви. Горещо го препоръчваме на всеки, който иска да усети как се описва любовта, когато си я усетил истински.

10. "Стерео тишина", Росен Карамфилов

За всеки любител на поезията, Росен Карамфилов предлага стихосбирка, която грабва с чиста любов и красота на изказа. Може и да не сте съвсем убедени, но тази книга може да се превърне в една от любимите ви. Стига да опитате.