С наближаващия ваканционен период си мислим за приятни, но същевременно интересни места, които да посетим с близки или приятели. Следващият списък с дестинации е изготвен спрямо „нечувани” за нас музеи, които са добра причина да посетим (отново) градове като Париж, Виена, Лисабон, Мадрид и др.

Музеят “Hofmobiliendepot Möbel” във Виена е известен с богатата си колекция от имперски мебели, собственост на кралското семейство на Хабсбургите (германска аристократична династия, която от 1278 г. до 1918 г. управлява редица европейски и американски страни, между които Австрия, Испания, Нидерландия, Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия, Мексико и др.) Там ще имате възможност да видите луксозното обзавеждане, принадлежало на Франц II и неговото семейство. От 1998 г. музеят представя и съвременни колекции на дизайнери и артисти от австрийски произход.

Снимка: Alamy

Музеят Кампа (Прага) е изключителна галерия за модерно изкуство, която отваря своите врати през 2003 г. Там ще може да видите произведения на изкуството на всички автори, чието творчество е било забранено или цензурирано по време на комунизма. Наближавайки музея се натъкваме на редица жълти статуетки на пингвини, творение на скулптура Давид Черни, които ни приветстват със своята светлина и положителна енергия.

Снимка: Alamy

В центъра на Париж, не далеч от Люксембургската градина се намира музеят Цеткин, посветен на творчеството на украинския скулптор Осип Цеткин. Там той и неговата жена, която е била художник, са живели и развивали своята художествена дейност през повече от половин век. Наскоро реновирана, сградата събира стотици скулптори, картини и рисунки, отразяващи творческия път на креативната двойка. Там се организират и други съвременни изложби.

Снимка: Daniel Thierry/Photononstop


Художествената галерия CaixaForum обединява творбите на швейцарските архитекти Херцог и Де Мерон, които са добра причина да отидем и посетим този музей, известен също като “къщата с гигантското дърво”.

Снимка: Massimo Listri/Corbis

 

Къщата музей на Антонио Медейрос Е Алмейда в центъра на Лисабон е изключително място, където ще имате възможност да се докоснете до личната колекция на заможния търговец. Там всяка стая има тематична – една от тях е посветена на тапицерии, друга на сребро, трета на порцелан и др. Друга, която е посветена на часовниците, съдържа модели, чиято стойност е главозамайваща. Заслужава си да се видят.

Снимка: Alamy

Искате да се откъснете от ежедневната сивота и да се насладите на нещо красиво? След дълга разходка из красива Будапеща ви предлагаме да отидете до музея Вазарели. В тиха и приятна част на брега на Дунава, галерията притежава към 400 творби на френския художник и график Виктор Вазарели, който един от основателите на оптическото изкуство, рефериращо към оптическите илюзии. Там ви очаква вълнуващо преживяване, изпълнено с цветове, форми и много фантазия.

 

Преди настоящият музей "Център Монтемартини" в Рим е бил термична централа, построена през първата половина на XX-ти век. През 1997 г. изоставената сграда се превръща в археологически музей, където гръцките и римски скулптори контрастират с индустриалния лик на залите.

Има ли жена, която не би искала да посети музея на чантите и портмонетата в Амстердам? Колекцията се състои от над 3000 чанти, портмонета, куфари и други аксесоари. Периодично там се организират и изложби на съвременни дизайнери. Целта е да се покаже историята на дамската чанта и нейното значение в западната цивилизация от края на Средновековието до наши дни. Началото поставил, преди около 30 години, Хендрике ен Хайнц Иво, за когото колекционерството в началото било само хоби.

Снимка: Alamy

Музеят на карикатурата във Варшава отвори своите врати по инициатива на полския журналист Ерик Липински, известен със своите карикатури и илюстрации. Там са събрани повече 20 000 работи от цел свят. Там ще имате възможност да разгледате едни от най-емблематичните карикатури от XVII-ти насам. Една от скорошните изложби, включваше творби на българското изобразително изкуство.

Снимка: Wojtek Radwanska/AFP

Странен ли казахте? Може би. Музеят на сюрреалистичното изкуство Designpanoptikum в Берлин е една от големите забележителности на града. Всичко започва през 2010 г. когато руският фотограф Влад Корнев решава да основе галерия, където ще бъдат представяни най-невероятните и нестандартни изобретения и предмети, които сякаш са извадени от научно-фантастичния свят на Жул Верн, Мери Шели и др.

Снимка: Rex/Shutterstock