Най-трудното нещо е да се погледнеш отстрани! Често, блокирали от ежедневни проблеми и дилеми, независимо колко големи и значими са те, ни е трудно да бъдем обективни за собственото си положение. Дори когато сме зле, може би сме много по-добре, отколкото си мислим.  Безспорно случките в живота ни и в живота на хората, които обичаме, може да са жестоки, да късат плът от душите ни, да ни чупят сърцата. Дори и в тези моменти обаче има за какво да обичате живота си.

Ето няколко неща, заради които животът ви вече е чудесен и ще се усмихнете, когато го осъзнаете...

1. Живеете го т.е. живи сте! Желаем ви да сте и здрави. Ако тези две неща са налице, значи сте по-щастливи от доста голяма част от човечеството.
2. Имате достатъчно време за губене, за да четете настоящия материал и подобни на него в развлекателни сайтове в Интернет. О, значи имате и достъп до Интернет – има хора, които не знаят какво е това, хора, котио нямат достъп до компютър дори.
3. Разполагате с възможности – няма значение дали някога ще решите да се възползвате от тях, но ги имате. Да останете, да заминете, да напуснете, да смените професията си, да смените мъжа си, да забременеете, да не забременеете – имате избор! Никой не ви налага един или друг начин на живот, като „единственият правилен”.
4. Имате си "слабост" – шоколад, цветя, мъже, музика, обувки... няма значение. Има нещо в живота ви, което ви осигурява удоволствие, радва ви. Дори да граничат с пристрастеност, нещата, които харесвате и ви усмихват, правят живота ви красив.
5. Живеете във време, в което можете да избирате какво да правите. Много хора се опитват да всекидневно да ви дават акъл как да се разполагате със свободата си, какъв избор да направите за едно или друго, но в основата на това е фактът, че вие сте свободни, вие имате право на избор!

6. Можете да се обличате както си поискате, ама наистина можете да носите всичко! Да, все още съществува ограничението, че все пак трябва да ходим облечени по улиците, но никой не може да ви каже точно как да се обличате. Това не винаги е било така за всички хора по света.
7. Много от физическите и здравословните ви проблеми могат да бъдат решени. Можете да отстраните неприятен белег по рождение, можете да направите зъбите си като на холивуска звезда, можете да лекувате психиката си, можете да лекувате хронични заболявания, можете да контролирате и живеете дълги години с болест, която преди години е убивала хора.
8. Ако имате физически недъг, който не може да бъде оправен или болест, която не може да бъде излекувана, хората няма да ви се смеят или замерят с камъни. Хората днес са много по-чувствителни към проблемите на другите (да, не е за вярване, но е така! Може би не всички, де...), отколкото преди години, когато даден физически недостатък или заболяване,  с които медицината не е можела да се справи, са заклеймявали хората като "изроди" и обществото ги е отхвърляло.
9. Можете да обичате, когото искате да обичате. Ако сте с разбито сърце след раздяла, спомнете си, че поне изборът на любовта е бил ваш собствен. Никой не може да ви наложи да обичате или да не обичате някого.
10. Не е задължително да се омъжвате. Не е задължително да имате деца. Не е задължително да направите и двете до 20-годишна възраст. Обществото няма да ви отхвърли, ако на 28 все още сте неомъжена и без деца.

В крайна сметка, всичко ще бъде наред! Каквото и затруднение да изпитвате в момента, един ден то вече ще е част от миналото ви и физически няма да усещате трудностите, които сте преодолели, за да го изпратите зад гърба си. Неизбежно е да получите някой и друг шамар в живота си, но това не е, защото сте сбъркали и заслужавате наказание, задето не живеете живота си правилно. Няма правилно! Вие просто си живеете живота и горчилката влиза в куверта, за съжаление. Живейте за десертите =)