Как преди 17 години се е родил сватбеният марш, кой е неговият баща, както и цялата история ни изпрати Дияна Илиева. Благодарим! Ако искаш и ти да станеш автор във Вашият блог, виж как да го направиш.

Няма бъдещи младоженци, които да не тръпнат в очакване да чуят тази великолепна мелодия в най-вълнуващия ден от живота си. Няма бъдещи младоженци, които да не притаяват дъх при мисълта, как в своя сватбен ден ще се отворят вратите на тържествената зала и те ще запристъпват бавно напред под звуците на Менделсон, и заставайки рамо до рамо, ще се врекат във вярност и вечна любов един към друг. И няма човек, който да не си спомни с радост и вълнение за вече преживените емоции, и такъв, който присъствайки на една такава красива церемония, Сватбеният марш да не му докосне сърцето и дори да го накара да се просълзи. На 14 октомври една от най-известните мелодии в класическата музика навършва 170 години. Годишнина, която сама по себе си е доказателство за гениалността и огромния талант на един композитор. Композитор завещал ни невероятна феерия от звуци и уникална мелодия.

Булки в пепел от рози, коралово и червено от Вера Уанг>>

На 14 октомври 1843 г. в Потсдам се провежда премиерата на спектакъла „Сън в лятна нощ"" по пиеса на Уилям Шекспир. Музиката към спектакъла е написана от 34-годишния композитор Якоб Лудвиг Феликс Менделсон-Бартолди, наричан от съвременниците си Феликс Менделсон. Именно в този ден, като част от увертюрата, прозвучава познатият на всички „Сватбен марш". За първи път като сватбен марш произведението на Менделсон е използвано по време на венчаването на Дороти Карю и Том Дениъл в църквата „Св. Петър" в малкото югозападно британско градче Тивъртън на 2 юни 1847 г.

 

Маршът обаче придобива широка популярност след 15 години, когато е изпълнен на 25 януари 1858 г. на сватбата на пруския крал Фридрих Вилхелм ІV и 17-годишната британска принцеса Виктория Аделхейда, най-голямата дъщеря на кралица Виктория. Оттогава мелодията обезсмъртява името на Менделсон.

Младоженец чака булката си 7 години, докато отслабне>>

 

Менделсон е роден на 3 февруари 1809 г. в Хамбург в богато и интелигентно семейство на банкера от еврейски произход Авраам Менделсон, което често е било посещавано от най-видните интелектуалци за онова време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария фон Вебер, Карл Церетел и др. Негов дядо е еврейският философ Мойсей Менделсон. Баща му и майка му Лия обаче приемат християнството и променят фамилията си на Менделсон - Бартолди.

Най-добрите сватбени сайтове, за които не сте чували>>

Съвременниците на Менделсон го определят като дете чудо, защото започва да взима уроци по пиано на 6-годишна възраст, на 15 г. написва първата си симфония за оркестър, а на 16 години създава „Сън в лятна нощ“ за пиесата на Шекспир. През младите си години Менделсон работи като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст изпълнява за първи път “Матеус Пасион” на Йохан Себастиан Бах – цели 80 години след смъртта на известния композитор.

 

Прави няколко турнета като пианист в Европа, по-късно заема престижни музикални постове в Дюселдорф. Менделсон е основател на Лайпцигската консерватория. Сред прочутите му творби са "Концерт за пиано и оркестър", "Концерт за цигулка и оркестър", "Италианска симфония", клавирни пиеси и сонати, квартети и други.
Почитателите на Менделсон твърдят, че през 19 век единственият, който можел да се мери с него, е великият Моцарт.

Истинските истории на препатили булки>>
 

 

През 1838 г. Менделсон се жени за Сесил Жанрено. Бракът му е нетипично спокоен в сравнение с другите композитори от този период. Творци като Шопен, Лист и Берлиоз са силно повлияни от бурните си романтични връзки, докато Менделсон се наслаждава на семейната си идилия. От брака си със Сесил той има пет деца.
Освен като един от най-известните представители на романтизма в класическата музика, Менделсон е запомнен от поколенията и като първият диригент, който използва диригентска палка.

Принцесата на Люксембрург разчупи всички стереотипи за булка>>

За съжаление Менделсон не доживява до световната слава на своята композиция Сватбения марш. След поредица от инсулти той умира едва на 38-годишна възраст на 4 ноември 1847 година в Лайпциг, Германия.