Анита Николова ни изпрати текст, посветен на различната гледна точка по темата първи учебен ден. Благодарим! Ето как можеш и ти да станеш автор в рубриката ни Вашият блог.


В навечерието на новата учебна година магазините са препълнени с богато разнообразие от учебни пособия, дрехи за подрастващите и нови компютърни помощници, които да превърнат ученето в забавление. За тях родителите ще трябва да отделят сериозни суми от семейния бюджет. При всеки човек е според възможностите, но за някои най-важна е детската усмивка. И докато по-заможните родители правят всичко възможно, за да зарадват децата си, за други началото на учебната година има по-различен облик.

За съжаление, не всички деца имат възможност да посещават училище поради материални или демографски причини. Не всяко детско лице грее в навечерието на 15 септември. Това е тъжната истина. Какви са причините? За едни настъпва началото на поредната учебна година, а за други ще бъде първата година, прекарана у дома, след като училището им завинаги е затворило врати. За трети новото школо ще бъде на няколко километра от дома им. За всички тези деца целта е да продължат образованието си, ако това е възможно през студените зимни месеци или при оскъдните материални възможности на родителите им.

  • Виолета Топалова за стреса, детската градина и най-красивото в живота й - децата
  • 21 вечни цитата от великите детски книги
  • Стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата
  • Отново на училище с МЕТРО: Купихте ли вече раница?
  • Стресът в началото на учебната година
  • Съби Попов – един баща за първия учебен ден, отговорностите и училищните спомени
  • Детето пред компютъра
  • Живи и будни сте били до днес, започва консервирането!
  • Първолаците по света (СНИМКИ)
  • Ненчо Илчев за сина си Момчил, бащинството, първия учебен ден и пакостите

И докато едни се борят да получат начално образование, където това е възможно, за други е важно да изберат най-доброто училище, където децата да са обучавани на високо ниво. В това да проявиш загриженост за детето си няма нищо лошо, но жалкото е, че не всички деца имат равни възможности да получат добро образование, а то изиграва ключова роля в живота. Всички онези, които не могат да четат и пишат, остават без работа и доходи и разчитат на материални помощи на държавата. За съжаление, това е тъжната истина. Някои деца нямат възможността да видят света със своите очи. Така не всички имат равен старт в живота, а трябва да им бъде осигурена възможността да стигнат, докъдето им позволят волята и уменията. Всички те са деца на нашата страна, а съдбата е твърде жестока към едни от тях.

В началото на новата учебна година нека помислим, че дори и в XXI век има деца, които нямат достъп до образование. То е задължително и трябва да се осигурят нужните условия, за да бъде достъпно за всички, защото и те са „деца на майката земя” (Хр. Смирненски).