Благодарим на Полина Стоянова за изпратения интересен текст! Виж как и ти можеш да станеш част от нашия екип.

Коледните заговезни бележат не само началото на коледния пост, но и дават официалния старт на подготовката за един от най-светлите празници в Християнството. Парадокслано е, обаче, че въпреки че това трябва да е период, през който да пречистим духа и тялото си, имено през тези 40 дни кулинарните майстори от цял свят ни предлагат едни от най-сладките си изкушения.

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2

Коледните базари из цяла Еропа са отрупани с какви ли не произведния на сладкарството и пекарството- някои от тях са по-нови, а други с история, която може да бъде проследена десетилетия, дори и векове назад.
Многообразието на предлаганите вкусотии могат да ви оставят объркани- ето защо съм подготвила един своеобразен списък на различни европейски празнични десерти, които всеки трябва да опита.

Щолен (Stollen)
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Щоленът а традиционен немски кекс, който съдържа сушени плодове, ядки, марципан и различни подправки като кардамон и канела. Има специфична форма и след изпичане се поръсва с пудра захар. Историята на този десерт може да се проследи до XVI век, макар тогавашната рецепта да се е различавала значително от настоящата. Инетересен факт е, че традиционният щолен тежи 4.4 кг, макар вече по магазините да се продават по-малки по размер кексове.

Панетоне (Panettone)

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Това е друг десерт, който набра популярност у нас през последните години. Корените му могат да се открият в Милано, Италия, където е известен като Панетун. По текстура много прилича на нашите козунаци, но формата му е различна, а ""технологията"" на производство доста сложна и в никакъв случай, не е рецепта за начинаещи кулинарни ентусиасти.


Risalamande (Рисаламанд)

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Това е Коледен датски десерт, който датира от края на XIX век. Приготвя се сравнително лесно- към т.нар. оризов пудинг (българският десерт мляко с ориз) се добавя бита сметана, ванилия и нарязани на едро бадеми. Поднася се студен, като се гарнира с черешов сироп. В Дания има обичай в общото количество от сместа да се добави и един цял бадем- този, който има късмета да намери бадема в своята порция, печели малка награда (друг малък десерт от шоколад или марципан).


Bûche de Noël (Буш дю ноел)

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Това е традиционен десерт, който е много популярен във Франция, Квебек, и други франкофонски държави и бивши френски колонии. Представлява руло направено от пандишпанов блат и шоколадов маслен крем. Често след като рулото бъде навито се залива с шоколадов крем.


Gingerbread cookies (Джинджифилови бисквити)

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тези бисквитки са изключително популярни в САЩ. По традиция се правят във формата на малки човечета, но могат да се намерят и звезди, снежинки, елхи, и всякакви други формички с Коледна тематика. Едно от най-големите им достойнства е, че ""миришат"" на Коледа, тъй като в рецептата им намират място много ароматни подправки като канела, ванилия и, разбира се, джинджифил. След като се изпекат се украсяват със захарна глазура.

Kokosmakronen (Кокоска)

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Този десерт е много популярен в Германия и Нидерландия. Кокоските се приготвят като към, разбити на сняг, белтъци със захар (и понякога ванилия) се добавят кокосови стърготини. Оформят се розички с помощта на пош, които се пекат на ниска температура до почервеняване.