Българската жена винаги е вървяла наравно с мъжете. Във всички отношения. И не само това. Българската жена проявява стоицизъм, достоен за уважение. Нашето минало е изпълнено с примери на прославили се с подвизите си българки. Днес в баровете те се славят с други подвизи.

Но историята ни помни 17 жени воеводи - Сирма, Румена, Гроздена, Янка, Маламка...

Баба Иванка (майката на Ботев), от която поетът скрил, че заминава отвъд Дунава, а тя, разбира се, знаела и тихо го благославяла... Венета (жената на Ботев) - тя пък се грижела за десетки хъшовски гърла, избягала от охолния си живот.

Гранда Мола - жена, позната с фриволното си поведение, но която на два пъти спасява живота Стефан Стамболов, който скрит в долапа, треперел, докато слушал как турците й предлагат 3000 сребърника, за да го предаде или ще я убият, ако го намерят там. На тази покана Гранда Мола отвърнала спокойно: "Търси, ага. Търси." В по-късни години Стамболов често обичал да казва: "Де повече такива ку*ви да имаше България!"

Райна Попгеоргиева - тази „образована, интелигентна и чувствителна млада девойка", наречена на подбив от турците „българската княгиня", и затова, че била ушила знамето на въстаниците, след погрома многократно и публично я изнасилвали...

Една друга знаменоска още сме имали - Елена Грънчарова от Горна Оряховица, съвсем забравена: едното, ушито от нея знаме, е знамето на Поп Харитон, другото ще се развее от опълченците ни на връх Шипка. Казват, че
"тя не била кротка като Райна, ами след потушаването на въстанието, като се задали башибозуците към града, повела жените срещу тях и когато главатарят им замахвал да я удари с камшика, тя го преварила и му зашлевила такъв шамар, че оня паднал, и като станал, рекъл: „Машалла, бабо!". И така спасила града от клане..."

Автор Жоро Георгиев‎, Фб група "За ...... ЛУКОВИТ"