Хелзинки-Китилла-София

Сауната е като храм за финландеца. Истински сакрално място, чието конструиране и посещение изисква специална подготовка, разписани правила и ритуали - точно като при свещенодействие. И също като при изповядването на вяра – постоянство, съсредоточаване и отдаване.

Всеки път когато финландецът пали (почти всеки ден) своята сауна, сякаш създава наново своя храм. Като цяло жителите на Финландия са лутерани. Но и вярващи, и невярващи изповядват една обща, традиционна религия – „саунаманията”.

Истинският финландец не си представя живота без сауна. Според статистиката на територията на Финландия има 1,2 млн сауни при общо 4,8 млн. жители. Това е мястото, в което финландците се лекуват, каляват, почиват, забавляват, правят бизнес, водят преговори, раждат и умират. Последното не е метафора. За финландеца

сауната е и живот, и смърт

До не чак толкова отдавна – няколко десетилетия назад – мнозинството финландци буквално са се раждали в сауната. Навремето във финската провинция не е имало много родилни домове и акушерки, жените раждали направо вкъщи. А сауната била идеалното място за подобно надомно раждане – висока хигиена, изолация, изобилие от преварена вода...

Смъртта и сауната също са партньори в един особен, мрачен смисъл. Не са редки случаите „нерегламентирани” алкохолни запои по време на сауна да завършват с удавяния – в някое от 60-те хиляди фински езера. Традиционната финландска сауна е на самия езерен бряг, с мостик до водата. И отвреме-навреме някой развеселен финландец сменя напалената сауна с нестабилна лодка, която се обръща...

Концентратът и сауната не другаруват. Същинският ритуал предвижда пиене на изворна вода, „котикал” (подобен на руския квас) или бира, плюс замезване със сандвичи и осолена местна риба – най-добре след напарването. Все пак това е сауна, а не ресторант, възкликват финландците.
Когато някога финският селянин тръгвал да строи къща,

вдигал първо сауната – там всички живеели, додето стане готов домът

Днес сауните имат различни варианти във финландския бит. За делниците има пригодени градски сауни – в басейните и фитнесите, в апартаментите и абсолютно задължително (!) в офисите. А през уикендите финландците масово се изнасят на теферич край езерата.

Няма финландска компания без собствена сауна за служителите – при това с всичките й салтанати. Много често там продължават и приключват деловите преговори, решават се спорове, изникват бизнес решения.

Сауната е имала и други важни приложения:

тук варели пиво, опушвали месото и колбасите, сушили прането и миели покойниците. Тук настанявали работниците и зетьовете, криели политическите бегълци.

Сауната се използвала още за врачувания и лечение, най-вече за кръвопускане (с пиявици) – метод, популярен навремето в народната медицина. Освен работно място на знахари и масажисти (с брезови метлички), сауната е била и площадка за магически обреди. Особено по време на Юханнус, деня на лятното слънцестоене (за руснаците това е Ивановден, а за българите - Еньовден), когато според фолклора вещиците се събличат голи и яхват метлите, заклинанията се сбъдват, билките са най-лековити, хората палят огньове и гуляят цяла нощ, а бездетните жени зачеват...