Септември е един от месеците, през които може да намерите най-голямо разнообразие от зеленчуци на пазара. По българска традицията те се съхраняват като туршии, които неизменно присъстват на българската трапеза през зимата. Предлагаме ви няколко съвета как да приготвите туршия, без да е необходимо да сте най-добрият или дългогодишен майстор на зимнината.

С помощта на добавките за туршии на Dr. Oetker – Пикантфикс сладко-кисела, Пикантфикс люта и консервант Dr. Oetker ще запазите любимите зеленчуци:

  • бързо – само за 5 минути с гаранция за успех
  • лесно – без стерилизация
  • вкусно – като се запазва формата и консистенцията на зеленчуците.

Туршиите, приготвени с Пикантфикс сладко-кисела, Пикантфикс люта и консервант Dr. Oetker, имат балансиран вкус от подправки, а зеленчуците остават хрупкави.

Продуктите за консервиране на Dr. Oetker са разработени по традицията за приготвяне на туршии, предпочитаните традиционни вкусове и най-вече следвайки мотото

"Качеството е най-добрата рецепта"

Често приготвянето на туршии се смята за сериозно кулинарно умение или въпрос на късмет да постигнеш правилното съотношение на съставките в саламурата или маринатата, с която да залееш зеленчуците. Като спазвате точно указанията за приготовление на гърба на опаковките на продуктите Dr. Oetker е достатъчна гаранция, че туршията няма да превтаса или да се развали, още преди да е дошла зимата:

1. Като вкусна туршия могат да се консервират всички видове зеленчуци

чушки, краставички, домати, тиквички, карфиол, патладжан, моркови, зеле и др. Няколко идеи за трушии може да намерите ТУК >>>. Единственото условие обаче е да са пресни и здрави, защото дори да са престояли една нощ, има опасност да изгубят част от аромата, твърдостта и вкуса си. Така измитите, почистени, цели или нарязани зеленчуци се подреждат в предварително измити и подсушени буркани.

2. Смесва се съдържанието на пакетчето Пикантфикс с 1,75 l, 0,3 l оцет (задължително 6% или 9%)  и 150 г. захар. Така получената марината се слага на огъня и се оставя да ври за 3-5 мин., като се бърка непрекъснато. След като сместа заври, могат да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса – по-кисел или по-сладък.

3. Подготвените зеленчуци се заливат с получената гореща марината, бурканите са разклащат добре и се долива марината, ако е необходимо. По желание ароматът може да се подсили, като се добавят в зависимост от зеленчуците, клонки копър, целина, дафинов лист, магданоз и др. След това веднага затворете бурканите.

Приготвената зимнина трябва да се съхранява на хладно (15°) и защитено от светлина място

От едно пакетче Пикантфикс се получава около 2,3 литра смес, която е достатъчна за 6-7 стандартни буркана.

Консервант на Dr. Oetker е малкият помощник при правенето на зимнина. Той ще предпази консервираните зеленчуци от ферментация или появата на плесен. Подходящ е при приготвяне на сокове, салса и сосове. Достатъчно е просто да го добавите към горещата смес (сок, марината, сос и др.).

Дори и да не сте дългогодишен кулинар, качествените продукти на Dr.Oetker и многократно изпитаните рецепти, предложения и идеи ще се погрижат да очаровате Вашите близки с превъзходена туршия в зимните вечери.

Още предложения сме приготвили на може да намерите на Oetker.bg