Д-р Катя Паскова е сред първите специалисти, въвели естетичната дерматология в България. Завършва медицина в гр. Пловдив през 1989 г. Д-р Паскова притежава редица специализации от цял свят, член e на Българското дерматологично дружество, Дружеството на частно практикуващите дерматолози в България, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската общност по лазерна дерматология (ESLD) и е официален тренер на Allergan® за България. Д-р Паскова е основател и ръководител на клиника „Дерма Вита”, където повече от 15 години помага на хиляди пациенти. Клиниката инвестира в най-добрите технологии, известни на световния пазар, а специалистите в нея посещават различни обучения, което гарантира високопрофесионална помощ на пациентите.

Ето как д-р Паскова коментира проблема с акнето и фотозащитата на акнеичната кожа през лятото.

Акнето е хроничен и упорит проблем, който засяга около 85% от хората през определен период от живота им. Акнето започва с повишено производство на себум (секрет на мастните жлези). Себумът заедно с клетките, които изграждат стената на жлезите, запушват порите на кожата. Така бактериите, които нормално живеят на повърхността на кожата, навлизат в порите, като използват за храна мастите в секрета. Като резултат настъпва различно по тежест възпаляване и зачервяване на кожата. То се развива в областите с повече мастни жлези, каквито са лицето, горната част на гърдите и гърба.

Лечението на акне е сложен, дълъг процес и се извършва от дерматолог. През последните години лазерните процедури заемат сериозно място сред терапевтичните възможности, наред с химичните пилинги и медикаменти.

Акнето през лятото

Основните фактори, допринасящи за акнето през лятото, са горещото време, влажният въздух, потенето и UV лъчите, които, от една страна, намаляват възпалението, но от друга прекомерното, изсушаващо действие на слънчевите лъчи върху кожата, води до повишено омазняване и поява на нови пъпки, поради запушването на порите с мъртви рогови клетки. Като добавим и нанасянето на неподходящи слънцезащитни продукти, акнето се влошава.

Страдащите от акне знаят, че не всеки фотозащитен крем е благоприятен за тяхната кожа. Много често в опитите си да я предпазим от слънцето, с неподходящите за нея продукти, всъщност я „запушваме” и това води до новообразуване на пъпки и комедони.

Как и кога да предпазим кожата през лятото?

Хората с по-тъмен тен на кожата обикновено не изгарят на слънцето, но това не означава, че трябва да пренебрегват защитата. Този тип кожа реагира на уврежданията с появата на петна (хиперпигментации), които често продължават с години. Белезите, вследствие на акне, също се трансформират в пигментации. Има опасност при погрешна терапия проблемът да се засили. Затова използването на подходящ слънцезащитен крем по време на терапията е изключително важно.

Боледуването от акне нерядко оставя след себе си неприятни белези. Справянето с този проблем е възможно с помощта на васкуларни неаблативни лазери. Изборът на метод за третиране на белезите от акне се прави, като се вземат предвид големината на засегнатите зони, видът на белезите, типът кожа на пациента, времето, с което разполага за възстановяване, и други фактори.

Важно е да знаете, че лечението на акне е изключително трудно и само лазерна терапия не е достатъчна. Само правилното ѝ комбиниране с медикаменти и процедури, съобразени с вида заболяване, ще доведе до добри и бързи резултати. Не предприемайте самолечение, това може да влоши заболяването.

Ако в момента сте подложени на лазерна терапия за лечение на акне или белези от акне, използването на фотозащитен крем, изписан от вашия дерматолог, е задължително!
В случай че имате кожа от по-мазен тип, но държите да се грижите адекватно за нея и да я предпазите от стреене, то ежедневната употреба на слънцезащитен продукт е наложителна. Тук подбора на фотозащитен крем е изключително важен, той не трябва да засилва омазняването, което би предизвикало акне. Консултацията с дерматолог ще ви помогне да изберете подходящия за вашия тип кожа продукт.

Как да избера подходящ слънцезащитен продукт при акнеична кожа?

Избягвайте ароматизираните и плътни консистенции, които дразнят и запушват порите. Когато избирате слънцезащитен продукт, купете този, на чийто етикет пише некомедогенен. Доверявайте се на марки, които са клинично тествани. Няма гаранция, че фотозащитният крем няма да предизвика влошаване на акнето или появата му. Затова е важно изборът му да бъде комбиниран с други медикаменти и коментиран със специалист.

На пазара вече се предлагат марки фотозащитен крем, които освен търсения ефект на защита, са съобразени и с нуждите на потребителя. Използването на съставки за премахване на излишната „лъскавина” по кожата ѝ придават матов ефект, без усещане за лепкавина и излишно омазняване.
Учените от Eucerin използваха експертните си познания в областта на фотозащитата и грижата за кожата, за да разработят слънцезащитен продукт специално за нуждите на мазната и акнеична кожа. Резултатът е ултра леката гел-крем текстура на Eucerin® Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch Face SPF 30 и 50+. Двата продукта съдържат ефикасни UV филтри, биологична клетъчна защита и технология за контрол на омазняването. Тя е уникална комбинация от три абсорбиращи себума пигмента и Л-карнитин, който намалява производството му. Формулите осигуряват моментално и дълготрайно матиране на кожата.

 

Eucerin® Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch Face с фактор SPF 30 и 50+. 50 мл.

Ако имате чувствителна кожа, добре е да изберете минерален слънцезащитен продукт, в чийто състав се включват само цинков оксид или титаниев диоксид (или и двете) като активна съставка. При тях вероятността да причинят дразнене е по-малка от химическите слънцезащитни продукти, които съдържат оксибензон например.

В заключение: Защитата от UV лъчите е важна и не трябва да бъде пренебрегвана. Бъдете внимателни, когато излагате кожата си на слънце! Нанасяйте достатъчно количество слънцезащитен крем, като не пропускате ушните миди, врата и деколтето. Не забравяйте, че склонната към акне кожа е особено податлива на слънчеви увреждания. За да избегнете влошаване на състоянието ѝ, се допитайте до лекуващия дерматолог, който да ви помогне да изберете най-подходящия слънцезащитен продукт, съобразен с цялостната ви терапия.