Ако има SPA курорт, който да е наистина „класика в жанра”, то без съмнение това е чешкият Карлови Вари. Един от най-старите, най-прочутите и попилите най-много история и звездна слава на квадратен метър.

В продължение на векове Карлови Вари е любимо място на цяла плеяда световни знаменитости – като се почне от целокупния европейски нобилитет някога и се стигне до днешните кино идоли, които идват тук всяка година за престижния Международен филмов фестивал.

Най-големият курортен град на Чехия е с над 600-годишна SPA традиция. Основан е в далечната 1358 година от чешкия крал и император на Свещената римска империя Карл IV. На територията му днес се разполагат 85 хотела и 12 горещи минерални извора.

В рамките на курорта е и едно от най-старите и красиви голф игрища на Централна Европа. Създадено е още през 1904 г., първоначално с 9 дупки. През 1933 г. отгоре му се изгражда чисто ново игрище с 18 дупки, обявено за championship course, на което се играят престижни международни голф турнири. Привлекателно го прави не само величествената природа наоколо, но и фактът, че е само на 120 километра от столицата Прага.

В района около Карлови вари – в т.нар. SPA триъгълник на Чехия, където попадат още кокетните курортни градчета Мариански Лазни и Франтишкови Лазни, има и други чудесни възможности за голф. Игрището на Marianske Lazne, например, е най-старото, запазено досега в оригиналния си вид. То съществува от 1905 г. и е построено по инициатива на английския крал Едуард VII, който го открива лично. През 2003 г. британската кралица Елизабет Втора пък удостоява местния голф клуб с титлата the Royal Golf Club и това е единственият клуб извън Британската империя, отличен с тази титла. Единственият недостатък е, че зимите тук са много дълги - първият сняг слага рано край на голф сезона.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Преди 150 години
балнео-триъгълникът Карлови Вари-Мариански Лазни-Франтишкови Лазни е бил най-модното място за почивка и развлечения на знатните европейци – съперничел си е единствено със Сейнт Мориц в Швейцария. Това го превръща в сцена на бурен социален и културен живот. Императори и царе, шейхове и крале, аристократи от цяла Европа, творци и богаташи са се стичали за по няколко седмици всяка година в този „остров на забравата”.

Гьоте постоянно е идвал тук –

общо е прекарал в Карлови Вари около 4 години, ако сумираме всичките му престои. Поетът нарича курорта „шахматната дъска на Европа”. Други прочути и чести посетители са  Бетовен, Шатобриан, Гогол...

Златният век на Карлови Вари е между 1870 г. и началото на Първата световна война През това време – до 1913 г. - са създадени най-внушителните сгради на курорта, известен както с термалните си извори, така и с импозантните си фасади. „Това, което виждам тук, не е архитектура, а парад на тортите”, възкликва големият френски архитект Ле Корбюзие по адрес на Карлови Вари. Наричат още курорта на река Тепла Градът на колонадите. Тук могат да се видят архитектурни паметници от куп епохи и течения в изкуството: барок, класицизъм, историзъм, неоренесанс, модерн, но покритите елегантни колонади, които свързват отделните извори, са запазената му марка.

Всеки един от тези проветриви храмове на лековитата вода си има своя история. Първата от 5-те колонади е Млинската, най-голямата и най-старата, по дизайн на архитекта Йозеф Житек, проектирал и Националния театър в Прага. Част от Парковата колонада е кръглият павилион, където са изнасяли често концерти с музика на Дворжак (европейската премиера на неговата Симфония на Новия свят се е състояла тъкмо в Карлови Вари). Тръжната колонада е в близост до градския пазар, Дворцовата колонада е на склона под ловния замък на Карл IV, а на мястото на оригиналната Колонада на Горещия извор, унищожена от хитлеристите по време на войната, се извисява бездушна и грозна конструкция в мегаломанските традиции на соца, построена през 1970 г. в памет на Юри Гагарин. В центъра на тази колонада е

гейзерът Вридло, „бащата”

на останалите местни извори. Той идва от 2 км дълбочина под земята и се издига на 15 метра. Температурата на водата му е 73.4 градуса по Целзий.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Тукашната вода лекува най-вече стомашни болести, хормонални проблеми и нарушения на метаболизма.
Пие се по лекарско предписание - по около 2 литра на ден. Освен че се пие, ползва се за инхалации и минерални бани (много помага при ставни и гръбначни болежки, артрити). Тукашният климат също е лековит.

Много е любопитен ритуалът на пиене на минералната вода в Карлови Вари. Тя се налива в порцеланови „бардучета” с емблемата на курорта, превърнали се в основен туристически сувенир. Докато пиете горещата вода на малки глътки от чучурчето, бавно и важно се разхождате под колонадите (за да ви видят и вие да бъдете видени – ключова подробност от курортния живот преди и сега). Движението, съчетано с пиенето, е много съществено, защото само така водата се усвоявала на 100 процента. Вкусът й е солен, не мирише приятно, но върши чудеса, твърдят хора, излекували тук тежки болести като язва, например.

Местните разказват с усмивка, че 13-ият течащ извор на Карлови Вари е Бехеровката. Така се нарича традиционният билков ликьор, произвеждан тук. Пие се вечер – без рецепта.

Не по-малко популярна от Бехеровката обаче е карловарската натурална козметика. И тя се прави от гейзерна сол и билки, най-вече арника (всъщност това е нашенският живовляк), използвана активно в хомеопатията.

Най-старият и достолепен хотел в центъра на града е Грандхотел PUPP, чиито зали приютяват елитни събития като Международния филмфест (един от четворката в „А” категорията на филмовите фестивали наред с Венеция, Кан и Берлин), концерти с класическа музика и пищни балове. Клиенти на 300-годишния хотел само през последната година са били Майкъл Дъглас, Шарън Стоун, Робърт Редфорд, Упи Голдбърг, Настася Кински, Милош Форман, Жерар Депардийо и др.

Една от най-интересните процедури, които предлагат в Карлови вари, е т.нар. криотерапия. Става дума за уникално лечение със студ – идеален начин на биологическа регенерация. Специалистите от Alzbetiny Lazne са разработили този метод, при който се използва хиперниска температура от минус 160 градуса, на която се подлага човешкият организъм под лекарско наблюдение след подробни медицински изследвания. Криотерапията води началото си от Япония, но е усъвършенствана в Австрия, Швейцария, Германия. Тялото на пациента се третира с разреден азот в индивидуална камера, главата остава навън. След 3-те минути във „фризера” се препоръчва физическа активност – гимнастика, плуване, джогинг. В резултат от бързото охлаждане кръвообращението се активизира, това ускорява метаболизма и извличането на токсини. Вследствие на екстремния студ организмът отделя масирано ендорфини, кортикостероиди и тестостерон, което има общ обезболяващ, противовъзпалителен и регенерационен ефект, повишава имунитета, издържливостта и потентността. Препоръчва се по 1 процедура в продължение на 10 дни, лекува най-вече хора с неврологични проблеми и мигрена, но и тежки кожни заболявания като псориазис и екземи.