1. Изхвърлете телефона си.
Най-добре в океана, морето или реката. Ако нямате такива наблизо, просто изключете телефона или го оставете в air plane mode.

Мобилните телефони и времето, което прекарваме с тях, са основна причина да не разпределяме правилно задачите и удоволствията си през деня. "Ще вляза само за 1 минута във Facebook" - с това изречение започва почти всеки пропилян час, който прекарваме в интернет. 

 

2. Винаги носете книга със себе си.
Може пак да не ви остане време да я отворите, но самият факт, че имате четиво под ръка ще ви стимулира да го правите по-често. 

3. Подгответе си - изберете, купете, вземете на заем, нова книга още преди да сте прочели старата. 
Всеки истински ценител на книгите има купчина с такива на нощното си шкафче. С този метод се застраховате и ако книгата, която сте избрали, случайно не се окаже по вкуса ви. Въпреки че във всяко четиво може да откриете по нещо ценно, ще ви бъде лесно просто се протегнете и да вземете следващата. 

4. Ако четенето не ви носи наслада точно в този момент - спрете!
Четенето е магия, с която за секунди може да промените настроението си, да се пътувате до другия край на света, да влезете в живота на непознат човек и т.н. Ето защо основното, което то ни носи са знание и удоволствие. Ако едно от тези неща липсва, дори да е само временно, спрете момента. продължете, когато отново сте в нужната кондиция.

5. Направете си предизвикателство - прекарвайте поне по 1 час на ден в четене.
Може часът да е на интервали, а не плътно. Използвайте малките времеви пролуки - обедна почивка, докато пътувате и т.н. 

6. Направете си регистрация в Good readers 
Споделяйте своите впечатления от прочетеното, следете какво препоръчват вашите приятели или хора, чийто вкус ви допада. Така може да откриете неподозирани съкровища - книги, за които не сте знаели, че съществуват; автори, които не познавате. 

7. Включете се в различни мрежи за четене.
Библиотеките са класическата такава. Може да се регистрирате в различни сайтове с качени книги, разкази и други текстове; онлайн книжарници, сайтове за обмен на книги и т.н. 

8. Купувайте си по една нова книга всеки път,когато получите заплата.
Това може да бъде и подаръкът ви, когато имате специален случай и искате да се наградите с нещо.

9. Отнасяйте се с уважение към книгите
Подредете ги красиво, забърсвайте ги от праха, споделяйте любимите си книги с приятели, опаковайте ги в хартиени или текстилни корици, докато четете.

10. Направете си списък с "Трябва да прочета"
Внимавайте винаги да има баланс между прочетено и предстоящо да бъде прочетено.