Мишел Макгаг е журналист, тясно профилиран в областта на икономиката. И докато дава съвети на хората как да спестяват и да живеят финансово разумно, осъзнава, че тя самата харчи твърде много. Затова решава да направи със себе си страхотен експеримент - една година да живее с минимално харчене на пари. 

Мишел забелязва, че дава огромни суми пари за неща, от които не се нуждая наистина: дрехи, храна за вкъщи, кафе, таксита до бара, когато излиза и така нататък. И всичко това при положение, че има ипотека и други големи разходи. 

След като тегли чертата на приходите и разходите, разбира, че се е загубила в един безкраен потребителски вихър и в едно погрешно схващане, че само новите придобивки могат да я направят щастлива. Решава да разтърси стария си живот и да промени навиците си. Отказва се от всичко и си позволява само абсолютно необходимото.

* След началото на експеримента, разходите, които продължава да има са - ипотека, сметки за комунални услуги, здравно осигуряване, финансова помощ към родителите, дарения за благотворителност, интернет и мобилен телефон. На месец при нея това прави $2000.

Необходими продукти за красота и хигиена (шампоан, паста за зъби, дезодорант, и т.н.), домакински препарати за почистване; хранителни продукти за готвене у дома - $35 на седмица 


Това, за което не харчи:
кино, барове и ресторанти, готова храна, кафенета, ваканционни пътувания, съблазнителни ястия от супермаркета; фитнес разходи, нови дрехи, парфюми, излишните продукти за красота, фризьорски услуги; транспортните разходи (такси, автобус и метро билети и т.н.).

Как живее Мишел през тази една година на спестовност

Пътува навсякъде с колело - на работа, за срещи, и дори извън града.

Снимка: twitter.com/mmcgagh

Със съпруга си си правят семейни пикници в парка.

Пътува навсякъде с палатка и с пят в нея.

Посещава само безплатни изложби и концерти.

Храни се с най-простите домашни храни. 

Снимка: twitter.com/mmcgagh



Не ходи на фитнес, а прави упражнения у дома. Ежедневното колоездене също се включва в спортните прояви.

"Няма да се преструвам, че беше лесно. Беше много трудно, особено през първите месеци, когато се опитах да живея стария си живот, но без пари. Понякога имах желание да забрави всичко това и просто да изляза на шопинг, да се напия с бира или да се кача на мотора и да отпраша нанякъде."

За тази една година Мишел разбира нещо важно: не е нужно да отвори портфейла си всеки път, когато иска да се почувства по-добре. 

През това време успява да посети много повече безплатни концерти и фестивали, да се разходи из различни паркове, да участва в улични спортни събития, да посети няколко изложби, отколкото преди, когато си е плащала за такива прояви.

Животът без пари има и много недостатъци, разбира се:

Пропуска нови филми и сериали
Не може да седи на кафе в заведение с приятелките си.
Косата и прическата й остават без постоянна грижа и това се отразява на външния й вид.

Снимка: twitter.com/mmcgagh


Един от неудобните моменти е, когато техни приятели ги канят на гости и те отиват с празни ръце, защото не си позволяват да купят дори бутилка вино.

5 неща, които наистина пропуска да сложи в списъка с много нужни неща и цяла година не ги използва:

Крем за лице
Не го включва в списъка с неща от първа необходимост, което отчита като голяма грешка. Лицето й става загоряло и загрубяло.

Парфюм

"С парфюм щях да се чувствам по-човешки, след като цяла сутрин съм въртяла педалите и съм се изпотила." 

Резултатът

За една година успява да направи това, което на пръв поглед й изглежда невъзможно: спестява $23 000 и частично изплаща ипотеката си. Преди да започне експеримента си мисли, че тази тежест ще виси на врата й в продължение на 25 години. Но впоследствие осъзнава, че може да го направи за много по-кратко време.

Разбира се, този начин на живот е само временен. Но тази година успява да я научи на много неща и да пренареди приоритетите й. Когато експериментът приключва, тя не отива на шопинга, за който е мечтала. Вместо това прави нещо простичко и евтино - купува една бира за приятелите и семейството си, за да им благодаря за подкрепата.