Сигурно на всяка от вас се е случвало да съберете у дома каталози, рекламни брошури, вестници и всякаква друга хартия, която куриери и пощальони пъхат в пощенските ни кутии. Обикновено ги разглеждаме набързо, набелязваме си интересни промоции и намаления по магазините, а след това отиват... директно в кошчето за боклук.

Вместо да изхвърляте хартията, може да я използвате за направата на подложки за чаши, панери, изтривалки и дори бижута.

Но да започнем с първото - подложките.

Необходимости:

листове от списания или вестници
ножица
лепило C200
търпение

Изрежете 5 квадрата от хартията с такива размери, каквито искате да бъде вашата подложка. Залепете ги един за друг, така че да се образува по-твърда основа.С химикалка и линия очертайте средата на страните.

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg



Основният принцип на изработка на подложката е "Сгъвам и лепя".

Навийте парче хартия на лента с дебелина малко повече от половин сантиметър. На края нанесете слой лепило и залепете. Получава се нещо като дълга и леко твърда (заради многото навивания) пръчка. Направете 4 такива с размери, равни на страната на изрязания преди това правоъгълник. Залепете ги по външните краища на подложката.

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg



Сега е ред да запълним получиените при разчертаването на основата 4 квадратчета с подобни хартиени "пръчки". Правите такава с произволна дължина, след това сгъвате под ъгъл от 90 гтрадуса и залепвате, както е показано на картинката. Следващите хартиени ленти трябва да са с по 1 мм по-къси, за да ги залепвате от вътрешната страна на най-дългата. Така, докато запълните квадратчето.

Същото правите и с останалите. Образува се интересна форма.

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg



Подложката за чаши е достатъчно дебела, така че да можете да слагате дори топли чаши и да сте сигурни, че няма да повредите повърхността отдолу.

 

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg

Може допълнително да фиксирате с безцветен лак за по-голяма устойвичост.