Знаете ли какво е лампуърк (lampwork)? Може би първото ви предположение е някаква работа с лампи?! Грешка! Лампуъкр е вид топлинна обработка на стъкло, при която се използва горелка на газ и кислород.

Тайната на майсторите

Техниката е известна още от 1 в. пр. Хр. Родното й място е Сирия. В началото се използвал пламъкът на маслена лампа, като майсторите издухвали въздух в пламъка, посредством тръбичка. Добива популярност едва през 14 в., когато венецианските майстори, известни по целия свят с красивите стъклени изделия, които изработват, започват да я използват в работата си. Дълго време те ревностно пазели тайната и не споделяли с никого как се получават красивите стъклени фигури. Мурано и Бохемия били известни като центрове за производство на артистичното стъкло. В средата на 19 в. лампуъркът става известен във Франция, където по тази технология масово започват да се произвеждат преспапиета. В края на 20-и век американски художници правят редица експерименти с лампуърк. Те обогатяват техниката с използването на специални инструменти, с които успяват да придадат допълнителен обем, форми и завършеност на стъкленото изделие.

В сърцето на стъклото

При лампуърка се използват стъклени пръчици и тръбички с различни цветове, диаметър и плътност. Стъклото е два вида – меко и твърдо. Мекото се разтопява на много по-ниска температура, но за сметка на това е по-крехко и чупливо. Твърдото стъкло е по-гъвкаво и не се чупи, когато се охлажда с помощта на вода. С арзтопеното стъкло може да се работи по различен начин - да бъде издувано и оформяно с помощта на пинсети, клещи с тънки върхове и други специфични стъкларски инструменти. Други техники, с които може да се обработва стъклото, са издухване, леене в пясък фюзинг.

Какво може да се направи с лампуърк?

 

 

Бижута. Снимка: jewelrydesignedbymadeline.com


 

Коктейлни бъркалки. Снимка: etsy.com


Камъчета за декорация. Снимка: mayahoney.blogspot


Стъклени арт фигурки. Снимка: etsy.com