Сезонът на отпуските и летните пътешествия е към своя край. Това обаче не означава, че трябва да спрем да пътешестваме и да се забавляваме. Но и на най-смелите планове може да попречи едно основно нещо, а именно – липсата на финанси.

Затова ви предлагаме 4 ефективни метода, с които да спестите достатъчно, за да сбъднете своята мечта.

По схема

Направете си лично предизвикателство – всяка седмица отделяйте левове, според броя на седмицата от календара. Например - от 1 септември започва 36 годишна седмица. Това означава, че ако започнете от днес, трябва да отделите 36 лв., следващата седмица – 37 и т.н. Така до последната седмица на годината ще спестите 748 лв. Ако започнете това предизвикатество в началото на годината и следвате този принцип, в края на годината ще разполагате със сумата от 1348 лв.

Снимка: Pinterest.com

Буркан за следващото приключение
Вземете голям буркан и му залепете етикет с надпис, показващ за какво точно спестявате пари. За още по-голяма мотиващия може да сложите и снимка – изглед от морския плаж, за които мечтаете, роклята на Вера Уанг или друго. Пускайте определена сума, всеки път, когато вземете заплата или имате пари от други сделки и придобивки. Всяка пусната монета или банкнота ще ви доближава с една стъпка към мечтата ви.

Празни джобове
Всеки ден, след като се приберете от работа, изпразвайте джобовете или портмонето си от стотинките. За целта използвайте едно и също място – касичка, чиния, бутилка, галон от минерална вида. Ако напълните съда, преместете парите и продължавайте. За година по този начин може да съберете до 700 лв. Чудесно звучи, нали!?

 

Буркан за глоби
Ако вие или някой друг член от семейството ви има вреден навик – гризе си ноктите, обижда, дъвче си косата и т.н., може да установите следното спестовно правило – при всяка такава проява да пуска монета в буркана за глоби. Измийте един стъклен буркан, сложете му етикет с надпис каква е целта на този съд и бъдете безкомпромисни. С този вариант печелите по два начина – отървавате се от лошите навици или трупате богатство.