По повод коледните празници на гости в LadyZone каним блогъри с различни хобита. Днес ни гостува Павлета Шиманска от Pavleta's dolls. С нейните професионални напътствия ще ви покажем как да си направите меки текстилни играчки за елхата и гердан с джинджифилово човече.

"От малка много се вълнувам винаги когато Коледа наближава. И най-много от всичко обичам да повикаме вкъщи Коледния дух, като измайсторим всякакви “направи си сам” нещица за настроение, а от кухнята не спира да се носи ароматът на печива с  канела, джинджифил и ванилия. Това е част от вълшебството. Има поверие, което гласи, че всяка Коледа е хубаво към елхата да се добавя поне една нова  играчка, за да сме здрави. А какво по-хубаво от това сами да си изобретим тази играчка, за разнообразие?! Затова ще ви предложа моя вариант играчки от текстил. Може да си харесате някоя от тях и да изберете вашата. Играчките, които ще ви предложа, са съвсем простички за ушиване и ако не разполагате с шевна машина, може да си ги изработите на ръка, с бод зад игла. Играчките не са големи и се шият бързо. Изберете си платове с коледни десени. Следващата стъпка е изборът на кройка. Такива може да намерите в коледните броеве на списанията за шев и кройка,  в книгите Tilda, както и из интернет пространството. Елементите за декорация са панделки, камбанки, копчета, дантела, цветни конци за бродиране."

Коледна елха
Материали:
плат, тънка и дебела панделка, копче

Избираме плат в зелено, от който изрязваме две парчеца, малко по-големи от кройката и ги обръщаме лице към лице. На гърба на едното платче очертаваме кройката на елхичката, като си определяме участък, през който няма да се шие, а ще обърнем плата. За очертаване на кройките ползвам обикновен молив, защото кредата често се изтрива.

Тънката панделка вкарвам от върха на елхата, преди да зашия двете парченца плат едно към друго. След зашиване по очертаната линия, обръщам през долния отвор и така получаваме лицевата страна на ушитата елхичка. През долния отвор пълня със силиконов пух. След това зашивам на ръка със скрит бод и украсявам.

Коледен гердан за малки госпожици
Материали: тъмнозелен шнур за нанизване, мъниста в различни цветове, закопчалка, текстилни фигури

Снимка: Pavletas dolls


Текстилните фигури се правят по гореописания начин. Нанизваме гердана, като вдяваме шнура в игла с широко ухо. Редим мъниста и текстилни фигури според вкуса и фантазията ни. Краищата връзваме на възел и пришиваме леко, за да подсигурим закопчалката.

Коледна звезда

Материали:
плат в червено (на снежинки), силиконов пух, бяла панделка, дървено копче снежинка

Принципът на направа е същият. За обръщане на плата избирам вътрешната част на единия лъч на звездата. За да получим звездичка, отново обръщаме, пълним с пух, зашиваме със скрит бод на ръка и украсяваме по средата с копче.

 

Коледен елен

Материали: бежов плат, кафява панделка и камбанка, конец за бродиране

Принципът на шиене е същият. На готовото еленче връзваме панделка и звънче. Очите се бродират ръчно с тъмнокафяв конец.

Бухалче
Материали: плат в зелен цвят за тялото, за коремчето - бежов цвят, за очите - бял филц, ламен златен конец, две пайети за очите


Очертават се кройките. Едното лицево парче се избира за водещо и върху него се апликира коремчето. Изрязват се две кръгчета от филц (за очи) и се апликират над коремчето, като леко се застъпват. Върху тях зашиваме пайетите със златното ламе. На ръка се бродира човката и крачетата.

Другото парче плат обръщаме лице към лице, слагаме от вътрешната страна с краища навън панделката за окачване и шием по линията на кройката. Обръщаме в долния край на бухалчето и пълним със силиконов пух. Зашиваме на ръка със скрит шев. 

Коледно птиче
Материали: червено-бял плат, филц, панделка, акрилни бои, силиконов пух

Снимка: Pavletas-dolls


Птичето е един от елементите, който винаги присъства в коледната украса на скандинавските страни. Върху червено-белия плат разкрояваме причката, а от червения филц изрязваме сърчице, което ще използвам за украса. Направих апликацията с украсителен шев на шевната си машина. Принципът за шиене е същият, като не забравяме да зашием към птичката панделка за окачване. След това се изрисуват очите с черна акрилна боя, а човката с червена, или се бродират с конец на ръка.

Вече имате своите нови коледни играчки!