Днес (20.03.2017), точно в 12:28 минути настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, което означава, че денят е равен на нощта по продължителност. 

В последната събота срещу неделя на март, на 25-ти срещу 26-ти, ни очаква още една промяна - в 4 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред. Лятото пък ще дойде на 21 юни. 

Нов сезон - ново начало. Пролетта е най-подходящият сезон за промяна.

1. Направете си фреш, но не плодов, а зеленчуков. Направете си здравословна напитка от магданоз, лимон, джинджифил, краставица и целина. Това е истинският вкус на пролетта – зелено с дъх на събуждаща се земя.

2. Резервирайте ваканция за следващия уикенд – ей така, спонтанно. В годината човек трябва винаги да посещава поне едно място, на което не е бил досега.

3. Направете си пролетен маникюр.


4. Отрежете я тая коса, или поне й сменете цвета. Може да ви се струва детско, или дори инфантилно, но ако прибавите още 8 грама лилаво към традиционната боя за коса, която използвате, ще имате визия, с която всички ще ви забележат.

5. Поръчайте си зеленилки в огромни количества. Вече има достатъчно био магазини и частни производители, които предлагат своята пролетна продукция, дори онлайн. Запасете се със свежи салатки и спанак, и нека тялото ви се събуди от зимния сън.

6. Правете всеки ден по 10 000 крачки. И започнете от днес. Ходенето пеша е най-лесното и доброто, което може да направите за тялото си след цял ден, прекаран в офиса, зад компютъра или някъде на закрито.

7. Отпразнувайте своя нерожден ден. Рожден ден имаме веднъж годишно, но защо да чакаме само този ден от всички 365 възможност?!

8. Посадете нещо – може да са латинки в саксийка или пък 60 гнезда картофи на лозето. Докоснете земята и се насладете на това усещане. Изкаляйте се.

9. Смел грим. Опитайте с брокатен молив за очи или устни в синьо.

Снимка: Pinterest.com



10. Нова работа? Защо не. Цяла зима мрънкахте само пред приятелите си и не смеехте да направите нищо ново за кариерата си, защото... ви беше студено, имаше високи сметки за ток и парно. Пролетта е чудесно време да започнете нещо ново.

11. Направете си професионална фотосесия. Ей така за повдигане на самочувствието.


12. Прочетете стихотворение за пролетта или просто споделете тази пролетна статия във Facebook профила си.

Повярвали в лудия смях на петлите,
в звъна на камбана с нестройно сърце,
взривяваме зимната броня на дните
с момичешки устни, с момчешки ръце.

Мокрее стопеният сняг по косите.
Красиви сме в джинсите от кадифе.
И чувствам как огън на кръгове скрит е
в очите ни с тежкия цвят на кафе.

Мостове, задрямали сфинксове, дюни...
Със наш седемнайсетгодишен размах
възсядаме, будим... Но кой ли целуна
косите ми светли от слънце и прах?

Дали ме докосват по светлото чело
смутените устни на дръзко момче?
А може би просто задъхана радост
в косите ми блика, в кръвта ми тече...

Петя Дубарова