Ретинолът е синтетичен дериват на витамин А, който се използва в козметиката за редуциране на бръчките, стриите и изсветляването на тъмни петна, появили вследствие на слънчевите лъчи. Неговата медицинска формула Retin-A е много мощно средство за третиране на тежка форма на акне, белези и бръчки.

Много хора ползват ретинол, защото той разлага слоя мъртви кожни клетки и така на повърхността се появява новата, мека и гладка кожа. Докато традиционните ексфолиатори премахват само най-горния слой мъртви клетки, ретинолът действа в дълбочина. Затова хората, използващи козметика с ретинол, често забелязват засилено белене на кожата и зачервяване.

В такива случаи дерматолозите съветват да се използва много нежен препарат за измиване на лицето, а кожата редовно да се хидратира.

По-важно е обаче какво не трябва да се прави – ретинолът не трябва да се ползва през деня, защото това "оголва" кожата, когато тя е изложена на слънце, вятър и всички останали външни въздействия. През деня тя трябва да бъде предпазена чрез антиоксиданти и слънцезащитни кремове.

Ако имате мазна кожа и по-големи пори, дерматолозите препоръчват използването на ретинол. В случай, че тя е светла и (или) чувствителна, също е добре да залагате на него.

Ако сте под 30-годишна възраст или нямате признаци на състаряване, по-добре е да използвате glycolic creams вместо ретинол, за да запазите младежкия си вид.